info@limburgnieuws.be -

vrijdag 14 augustus 2020

Hasselt: Metershoog kunstwerk aan Jessa Ziekenhuis (12 juli 2020)

Met een metershoog kunstwerk tegen een gevel van het Jessa Ziekenhuis brengen stad Hasselt en Street Art Festival hulde aan de helden van de coronacrisis: de zorgverleners. "Met deze zomerse hoogmis van de graffiti geven we toepasselijk extra kleur aan de tiende verjaardag van Street Art Festival", zegt schepen Joost Venken.

De muurschildering van een kind dat vastgehouden wordt door een zorgende figuur die buiten beeld blijft, brengt het tekort aan menselijk fysiek contact en de noodzaak daartoe via een zacht kleurenpalet toch haarscherp in beeld.

"Nog meer dan andere kunstvormen heeft street art de unieke gave om mensen bij elkaar te brengen. In tijden waarin we dus nog steeds heel wat fysieke afstand dienen te bewaren, leek het ons een gedroomde manier om mensen via kunst met elkaar te verbinden. Al bij het eerste contact met de bezielers van Street Art Festival waren ze meteen enthousiast om op onze vraag een werk te ontwikkelen waarin een hoopvolle boodschap werd gekoppeld aan de coronacrisis. Over het Jessa Ziekenhuis als mogelijke locatie waren we het dan ook snel eens. De duizenden personeelsleden van Jessa gingen de voorbije maanden stuk voor stuk door het vuur voor hun patiënten. Het werk symboliseert perfect hun dragende handen voor de hele samenleving. Vaak klinkt wel eens de vraag of kunst een betekenis moét hebben. Wel, met dit werk tonen we dat het absoluut kán. Ook wanneer corona een hopelijk verre herinnering zal zijn, blijft het een prachtige aanvulling op onze kunst in de openbare ruimte."

De muurschildering aan het Jessa Ziekenhuis is de eerste in een reeks van tien kunstige ingrepen tijdens Summer Carnival.

"Al tien jaar bouwen we met Street Art Festival aan meer kunst in de openbare ruimte," zegt drijvende kracht Kurt Bosmans. "Daarom kiezen we ervoor om tot midden september dat elke week te vieren door een Belgische kunstenaar zijn of haar ding te laten doen in de Hasseltse straten."

Meer info over het programma van Summer Carnival vind je op http://www.zomerinhasselt.be


Bekijk alle artikels uit Hasselt