info@limburgnieuws.be

zondag 7 juni 2020

Hasselt: Alle stedelijke musea terug open vanaf 19 mei (13 mei 2020)

Op 19 mei openen het Jenevermuseum Het Stadsmus, en Modemuseum Hasselt opnieuw hun deuren! Bezoekers zijn er meer dan ooit welkom om – op een veilige manier – unieke expo’s te bezoeken of een favoriet stuk te herontdekken.

Marc Van Ranst in het journaal: "Musea zijn een gecontroleerde omgeving, waar er, wanneer je voldoende afstand houdt, geen virologisch risico is." Om hun bezoekers veilig te kunnen ontvangen nemen de stedelijke musea dan ook de nodige voorzorgsmaatregelen.

"Tijdens de lockdown bewezen cultuur en natuur hoe ze mensen troost en ontspanning bezorgden, zelfs vanuit hun kot. Maar een reële ervaring is natuurlijk nog krachtiger. De voorbije weken hebben de teams van de stedelijke musea alles grondig voorbereid om zo snel het kon opnieuw bezoekers fysiek te verwelkomen. Een museumbezoek zal de komende tijd lichtjes anders verlopen maar zonder daarbij aan de bijzondere beleving in te boeten," zegt schepen van cultuur Joost Venken.

Om de spreiding van de bezoekers te verzekeren, kopen ze online een ticket en reserveren ze een tijdslot van 20 minuten waarin ze aan hun museumbezoek beginnen. Voor het bezoek zelf krijgt iedereen uiteraard ruim voldoende tijd. Ook bezoekers die gratis toegang hebben, reserveren op voorhand een tijdslot. Deze tickets zullen vanaf zaterdag 16 mei via de website van ieder museum beschikbaar zijn.

Bij het binnenkomen ontsmet iedereen de handen. Een mondmasker dragen is aangeraden, maar niet verplicht.

Waar nodig krijgt de bezoeker een touchscreenpen mee, die na elk bezoek ontsmet wordt. Bezoekers die in het museum zelfs iets wensen aan te kopen zoals jenever, catalogus, enz. kunnen alleen cashloos betalen. De museummedewerkers poetsen en ontsmetten regelmatig het museum zelf (trapleuningen, deurklinken, toiletten, …).

Daarnaast voorzien de musea nog andere aanpassingen om het bezoek zelf veilig te laten verlopen. Zo maken ze programma's voor gezinnen met kinderen coronaproof of geven ze een papieren vervanging mee. Voor de interactieve wonderkamers in de expo SMUK voorziet Modemuseum Hasselt een alternatief. Het Jenevermuseum biedt nu geen borrel aan op het einde van het bezoek. Ter compensatie krijgt de bezoeker een de keuze tussen een bon die later in het proeflokaal ingewisseld kan worden voor een drankje of een zakje alcoholvrije jeneverbessnoepjes. Je kan er wel een fles jenever aankopen.


Bekijk alle artikels uit Hasselt