info@limburgnieuws.be

maandag 6 april 2020

Hasselt: Jessa Ziekenhuis: "Aantal patiënten zal de komende weken sowieso toenemen" (12 maart 2020)

Sinds 5 maart tot en met vandaag heeft het klinisch laboratorium van het Jessa Ziekenhuis 289 coronatesten afgenomen. 19 daarvan waren positief. Op dit ogenblik is er één patiënt opgenomen in het Jessa Ziekenhuis.

"Het is moeilijk in te schatten met welk tempo het virus zich zal verspreiden. Maar het aantal patiënten zal de komende weken sowieso toenemen. Jessa richtte op 27 januari al een medisch comité op, met daarin alle relevante medische disciplines. Deze groep overlegt 3 keer per week en volgt de situatie nauw op. Ook de coördinatiecel, die de evoluties in de breedste zin van het woord opvolgt, komt dagelijks samen."

De algemene richtlijnen blijven gehandhaafd: Patiënten die ongerust zijn, dienen eerst hun huisarts telefonisch te contacteren. Indien nodig zal hij/zij de patiënt doorverwijzen naar spoed.

"Op dit ogenblik worden mogelijk besmette patiënten strikt gescheiden van anderen. De MUG-garage wordt gebruikt als onderzoeksruimte waar staalname gebeurt. Sinds dinsdag zijn er 2 mobiele units bijgeplaatst die dienst doen als wachtruimte. Omdat de staalnames zelden dringend zijn, voorzien we voor huisartsen de mogelijkheid om afspraken te maken voor verdachte patiënten. Ook voor kinderen voorzien we aparte tijdsslots, dit om lange wachttijden te vermijden."

Indien het aantal besmettingen (waarbij een ziekenhuisopname vereist is) toeneemt, kan Jessa de volumecapaciteit opschalen tot een 40-tal bedden.

Het klinisch laboratorium van Jessa voert sinds 5 maart zelf coronatesten uit. De capaciteit is 200 testen per 24 uur. Het kan tot 12 uur duren vooraleer de uitslag van de test bekend is. In specifieke (hoge zorgnood) kan een sneltest gebeuren. In zo’n geval is de uitslag na ongeveer 3 uur bekend. Het klinisch laboratorium analyseert coronastalen van 8 ziekenhuizen.


Bekijk alle artikels uit Hasselt