info@limburgnieuws.be

dinsdag 7 april 2020

Hasselt: Niercentrum Hasselt viert 50ste verjaardag (6 maart 2020)

Het Niercentrum bestaat 50 jaar. Dat wordt gevierd op zaterdagvoormiddag 7 maart met een symposium voor professionals en patiënten. Het was de jonge nefroloog Wim Hemerijckx uit Hasselt die in 1970 de universiteitspoort achter zich dicht trok en naar Hasselt verkaste om de kunstnier voor het eerst op een minder experimentele manier, maar in de klinische praktijk te gaan toepassen.

Dr. Hemerijckx: "De beginperiode was avontuurlijk. De dialysetoestellen waren zeer mechanisch, bijna zelf in mekaar geknutseld. Daar kwam weinig elektronica aan te pas. Regelmatig gingen die apparaten stuk en moest de verpleging ze met een schroevendraaier weer aan de gang krijgen."

Ondertussen is het Niercentrum uitgegroeid tot een hoog aangeschreven en kwaliteitsvolle dienst. Dr. Koen Stas, medische diensthoofd nefrologie: "Ons multidisciplinair team telt vandaag
7 nefrologen, en bijna 100 medewerkers. De eerste autodialyse, hier op campus Virga Jesse bestond al sinds de jaren '80, sinds 2002 zijn we actief in autodialyse op campus Salvator, lang voor de fusie. Het is vooral de tijdsinvestering van de patiënt die we verkleinen door dichter bij huis autodialyses in te richten. Patiënten die medisch stabiel zijn moeten daardoor niet telkens naar Hasselt komen voor hun autodialyse, maar kunnen ook terecht in het Sint-Franciscusziekenhuis en het az Vesalius in Tongeren, dat hiervoor samenwerkt met het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden."

De zwaarst zorgbehoevenden krijgen hun behandeling in de centrumdialyse. Voor een gewone raadpleging kunnen patiënten naar Hasselt, Tongeren, Lommel en Tessenderlo.

De voorbije 21 jaar komen patiënten ook 's nachts naar de dialyse in het ziekenhuis. Jongere patiënten die overdag nog werken maken hiervan graag gebruik. Hun behandeling start rond 22u en duurt tot 6 uur. Thuisdialyse, onder de vorm van peritoneale dialyse, biedt Jessa al meer dan 30 jaar aan. Sinds 2017 leidt Jessa ook patiënten op die hemodialyse nodig hebben, zodat ze zichzelf,
mits enkele aanpassingen in de eigen woning, thuis kunnen dialyseren.

Sinds dit jaar is de renovatie en uitbreiding van het Niercentrum gestart, voor een nog betere patiëntenzorg.


Bekijk alle artikels uit Hasselt