Mail je artikel met foto: info@limburgnieuws.be

dinsdag 20 augustus 2019

Hasselt: BE-Alert informeert Hasselaren in geval van nood (21 januari 2019)

Het komende jaar wil de stad Hasselt haar inwoners actief warm maken voor het nationaal alarmeringssysteem BE-Alert. Het stadsbestuur heeft een plan voor een sensibiliseringscampagne klaar. Ingeschreven Hasselaren zullen in 2019 een testbericht ontvangen. "Hasselaren beschermen en informeren tijdens onveilige situaties is een van dé kerntaken van een overheid en is voor ons als stadsbestuur bijzonder belangrijk", zegt burgemeester Steven Vandeput.

"BE-Alert is één van de meest efficiënte communicatietools tijdens een noodsituatie. Hoe meer Hasselaren zich inschrijven, hoe waardevoller dit alarmeringssysteem wordt. Omdat onbekend nog steeds onbemind is, willen we het komende jaar zoveel mogelijk inwoners kennis laten maken met het systeem en hen engageren om zich in te schrijven."

Momenteel schreven zo'n 6300 Hasselaren zich in voor BE-Alert. Het komende jaar zullen deze Hasselaren op één van vier verschillende testmomenten een bericht ontvangen met daarin de vraag of hun vrienden en familie zich ook al inschreven.

"We kiezen ervoor om telkens op een eerste donderdag van de maand uit te sturen, dat is nationaal het afgesproken testmoment voor BE-Alert. Het eerste bericht zal op donderdag 7 februari verstuurd worden. De drie andere volgen in maart, september en december. Telkens zal een kwadrant van Hasselt een bericht ontvangen. Door BE-Alert te testen en actief te promoten, hopen we op korte termijn het aantal inschrijvingen minstens te verdubbelen. Op termijn moet elke Hasselaar verbonden zijn met BE-Alert."

Naast BE-Alert heeft de stad ook de mogelijkheid om tijdens een crisis Alert-SMS in te schakelen. Via deze tool wordt een spraak- of sms-bericht lokaal gepusht naar elke gsm in een bepaald gebied op het grondgebied van Hasselt. "Via deze optie krijgt iedereen onder een bepaalde zendmast of zendmasten een boodschap te horen of lezen. Alert-SMS is echter enkel bedoeld voor noodsituaties met een grote impact voor de bevolking, wanneer we bijvoorbeeld mensen moeten evacueren of gebouwen ontruimen. Wil je altijd op de hoogte blijven, dan is je inschrijven voor BE-Alert een must", aldus burgemeester Steven Vandeput.


Bekijk alle artikels uit Hasselt