www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

zondag 21 april 2019

Hasselt: Hasselt Kermis: Van 22 tot en met 30 september (5 september 2018)

Van 22 tot en met 30 september vindt op het Kolonel Dusartplein en de Koning Boudewijnlaan in Hasselt één van de grootste kermissen van het land plaats. Met liefst 170 zeer uiteenlopende kermisattracties is er voor elk wat wils.

De opbouw van de kermis begint op maandag 17 september. Vanaf die dag is de Koning Boudewijnlaan niet meer bereikbaar voor verkeer. De foorkramers mogen hun standplaatsen innemen vanaf 10 uur. De opbouw zal een hele week in beslag nemen. Op zaterdag 22 september gaat de kermis van start. Om 15 uur wordt de kermis officieel geopend door het college van burgemeester en schepenen.

Om 21 uur vindt het traditionele kermisvuurwerk plaats aan de Kanaalkom.

"Dit jaar is bewust gekozen voor geluidsarm vuurwerk. Deze nieuwe vorm van vuurwerk werd al getest bij de vuurwerken in Kermt en Kuringen", zegt schepen Joost Venken. "De harde knallen die traditioneel vuurwerk ook nog in de lucht produceert, blijven nu achterwege. Ze zijn nog steeds waarneembaar, maar stiller. Voor dieren, maar ook voor kinderen (die nogal eens kunnen schrikken van de luide knallen), mensen met een hoorapparaat of een auditieve beperking zal het vuurwerk veel aangenamer zijn. Het is zo dat wanneer je een hoorapparaat draagt, de knallen afschuwelijk hard klinken. Mensen met tinnitus (fluittoon) hebben doorgaans ook last van hyperacusis (= overgevoeligheid voor geluid), waardoor (hard) geluid zelfs pijn doet."

Op maandag 24 september nodigen de stad Hasselt en de foorkramers de Hasseltse instellingen uit op de kermis. De andersvaliden nemen gratis plaats op de kermisattracties en worden die dag, van 14 tot 17 uur extra in de bloemetjes gezet.

Op maandag 24 september van 14 tot 21 uur is Hasselt Kermis prikkelarm, zodat personen met bijvoorbeeld epilepsie of autisme in alle rust van de kermis kunnen genieten, zonder storende prikkels.

Op donderdag 27 september is er de traditionele familiedag. Die dag kunnen alle bezoekers genieten van verlaagde tarieven en speciale acties georganiseerd door de kermisexploitanten.

Uiteraard heeft Hasselt Kermis ook dit jaar een aantal verrassingen in petto.

Bekijk alle artikels uit Hasselt