www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

vrijdag 22 maart 2019

Hasselt: 100 Limburgse leerlingen vertrokken op euregionale stage (5 maart 2018)

Zsazsa Dassen studeert toerisme aan de Hotelschool in Hasselt. Ze verzorgt sinds 26 februari 2018 gedurende vier weken mee het onthaal mee in het hotel Le Cygne d'Argent in Luik. Zsazsa is de eerste van in totaal 100 Limburgse leerlingen in het BSO en TSO die een stage zullen doen binnen de Euregio Maas-Rijn. Deze stages in kaderen in het Interreg-project EUR.FRIENDS, waaraan Hogeschool PXL meewerkt.

Limburgse leerlingen hebben de keuze om een stage te doen in de regio's Luik of Aken, met een looptijd tussen 2 en 4 weken. Zo proeven zij van een toekomstige werkplek in een grensregio en komen ze terecht in een Frans- of Duitstalige omgeving. Een geslaagde stage geeft recht op een Europees certificaat Europass Mobility. Dankzij dit project krijgt iedere leerling een financiƫle ondersteuning van maximum 400 euro. Omgekeerd ontvangen wij in Limburg ook stagiairs uit de regio's Luik en Aken.

"Deze stages vormen een gemakkelijke instap voor leerlingen om de arbeidscontext en culturele eigenheden van een andere regio te verkennen. Zowel de stagiairs als de stagebegeleiders kunnen via deze stages hun interculturele competenties versterken", zegt Wouter Hustinx, onderzoekshoofd PXL-Onderwijsinnovatie.

Alle stagiairs krijgen vanaf einde maart een gratis app ter beschikking die werd ontwikkeld door de UHasselt. Met deze app kunnen stagiairs documenten, geluidsfragmenten en videobeelden verzamelen om een portfolio aan te maken, en worden ze gestimuleerd in zelfredzaamheid in een anderstalige werkomgeving. De onderzoekers van Hogeschool PXL zullen de functionaliteit en de rendabiliteit van de app en van de stages in het algemeen bestuderen.

Bekijk alle artikels uit Hasselt