www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

woensdag 16 januari 2019

Hasselt: Nieuwe lasertechniek om roetdeeltjes in lichaam te detecteren (27 november 2017)

Onderzoekers van de UHasselt en KU Leuven hebben een gloednieuwe techniek - met laser - ontwikkeld om roetdeeltjes in het lichaam te detecteren. De resultaten werden deze maand gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift American Journal of Respiratory and Critical Care.

Recent onderzoek wees uit dat wereldwijd meer dan 4,2 miljoen mensen per jaar voortijdig sterven door luchtvervuiling. "Luchtverontreiniging kan onder meer leiden tot een lager geboortegewicht, verminderde cognitieve functies bij kinderen, longkanker en ademhalingsziekten", zegt prof. dr. Tim Nawrot (UHasselt).

Om gezondheidsnormen correcter te kunnen bepalen, is er nood aan een betrouwbare meting van de blootstelling van koolstofdeeltjes (geproduceerd tijdens de onvolledige verbranding van brandstoffen zoals diesel, red.) in het lichaam zelf. "Een adequate blootstellingsinschatting op het niveau van het individu is noodzakelijk om tot een veilige norm te komen."

Onderzoekers van de UHasselt en KU Leuven ontwikkelden een nieuwe techniek.

Prof. dr. Maarten Roeffaers (KU Leuven): "De stalen worden belicht met een laser die zeer korte lichtpulsen uitstuurt. Daardoor gaan de koolstofdeeltjes licht in alle kleuren uitsturen en kunnen we ze detecteren."

Het onderzoeksteam gebruikte zijn demonstratiemodel al voor epidemiologische studies waarin ze de aanwezigheid van roetdeeltjes wilden nagaan op individueel niveau. "In een studie bij 291 kinderen hebben we urinestalen met onze nieuwe methode onderzocht", zegt prof. dr. Marcel Ameloot (UHasselt). "We stelden vast dat er een verband is tussen de bepaling van koolstofdeeltjes in de urine, gemeten met onze nieuwe techniek, en de geschatte blootstelling aan koolstofdeeltjes."

INFO
https://www.youtube.com/watch?v=cX8uGkeETy0&feature=youtu.be

Bekijk alle artikels uit Hasselt