Nieuws uit Limburg Limburgnieuws.be

zondag 16 december 2018

Hasselt: Viaduct Kiewit (N74) zaterdag terug open voor verkeer (20 oktober 2017)

Op zaterdag 21 oktober zal het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) het viaduct in Kiewit opnieuw openstellen voor het gemotoriseerd verkeer. Er wordt wel nog gewerkt aan de fietsinfrastructuur. AWV blikt tevreden terug op de fases die al uitgevoerd zijn. Om de verkeershinder tijdens de werken te verminderen, werd voor de eerste keer gebruik gemaakt van een zogenaamd Tidal flow of getijdensysteem op een werf. Hierdoor bleef het verwachte verkeersinfarct uit.

Omdat het viaduct van Kiewit een drukke verkeersader is, werd bij aanvang van de werken voor een verkeersinfarct gevreesd in Limburg. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts trok daarom een extra budget van 400.000 euro uit om de doorstroming op deze belangrijke verbindingsweg te garanderen. Hiermee werd het Tidal Flow-systeem of getijdensysteem opgezet. Door middel van portieken en dynamische signalisatie konden er tijdens de spits steeds twee rijstroken in de drukste rijrichting worden opengesteld. Hierdoor verminderde de druk op het verkeer drastisch.

"Kiewit kreeg de primeur. Dit was de allereerste keer dat een Tidal-flow werd ingezet om het verkeer vlot en veilig langs een van onze werven te leiden. Ik heb er 400.000 euro extra voor vrijgemaakt, maar het was de investering waard. We hebben de files kunnen beperken en de doorstroming op deze belangrijke verbindingsweg kunnen vrijwaren. Na deze positieve ervaring, gaan we dit systeem nog vaker gebruiken in de rest van Vlaanderen", zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts.

Voor de openstelling vindt er vrijdag 20 oktober een belastingproef plaats. Tijdens die test rijden een tiental volgeladen vrachtwagens tegelijkertijd het nieuwe brugdeel op om zo de stabiliteit van de constructie te testen.

Als het brugdeel de test doorstaat, start het agentschap zaterdag 21 oktober vanaf 7 uur met de verwijdering van het Tidal Flow-systeem. Tijdens de verwijdering van het Tidal Flow-systeem blijft in elke rijrichting één rijstrook beschikbaar. Vanaf zaterdagavond kan het gemotoriseerde verkeer dan haar definitieve plaats op de brug innemen.

Bekijk alle artikels uit Hasselt