vrijdag 21 september 2018

Hasselt: Stad Hasselt, PXL en UHasselt pakken parkeerdruk aan met beloningsapp (3 oktober 2017)

Van 26 september tot 30 november worden studenten die duurzaam naar de campussen van PXL en UHasselt in Hasselt komen, beloond via een app. Deze app, met de naam Positive Drive, verleidt studenten om te kiezen voor de fiets of het openbaar vervoer of spoort hen aan hun wagen op de naburige randparkings te parkeren. Als ze dat doen, verdienen ze punten (smiles) die ze kunnen inruilen voor prijzen en bonnen bij lokale Hasseltse handelaars.

Schepen Habib El Ouakili: "We zijn blij dat Mobiel 21 deze app in Hasselt wil introduceren. Doel van Positive Drive is om duurzame vervoerskeuze te belonen. Zo krijgen fietsers en voetgangers meer smiles dan autogebruikers."

Bij de lancering van de app op 26 september installeerden reeds 794 studenten en personeelsleden de app op hun smartphone. In de daaropvolgende dagen werden al 200 routes geregistreerd. In de komende weken wordt de app verder gepromoot. De Positive Drive app maakt gebruik van de activiteitssensor en het GPS-signaal van je smartphone om te berekenen waar je bent en welk verplaatsingsmiddel je gebruikt.

Positive Drive is een van de pilootapps in het Europese onderzoeksproject TRACE in het kader van Horizon 2020. In TRACE wordt onderzocht wat de invloed van tracking kan zijn op initiatieven die gericht zijn op gedragsverandering. Samen met partners uit Portugal, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Servië, Bulgarije en Italië, leidt Mobiel 21 o.a. het pilootproject Positive Drive in Hasselt.

Bekijk alle artikels uit Hasselt