Mail je artikel met foto: info@limburgnieuws.be

zondag 18 augustus 2019

Hasselt: Bijenkast op dak voor onderzoek (2 juli 2016)

PXL-studenten van de opleidingen Toegepaste informatica en Elektronica-ICT gaan vanaf volgend academiejaar bijenpopulaties monitoren. Op het dak van de PXL-campus aan de Elfde-Liniestraat en de Gouverneur Verwilghensingel is een bijenkast geplaatst, die met een meetopstelling werd uitgerust. Dit project loopt in samenwerking met het expertisecentrum PXL-Smart ICT, dat onderzoek verricht rond Internet of Things. Het past in het beleid van Hogeschool PXL om studenten en onderzoekers samen te laten werken.

De studenten gaan nu bekijken welke meetgegevens ze kunnen verzamelen, zoals luchtvochtigheid, gewicht en temperatuur. Daarnaast gaan ze deze meetgegevens monitoren en analyseren. "Voor imkers is dit zeker interessant, omdat die monitoring het jaar rond gebeurt en een schat aan informatie oplevert," vertelt lector en onderzoeker Tom Schuyten van Hogeschool PXL. "Deze manier van dataverzameling laat overigens ook toe om gegevens te interpreteren."

Het project is een idee van Tom Schuyten, zelf imker. "De omgeving van de Elfde-Liniecampus van PXL is een ideale locatie voor een bijenkast. De nabijheid van het Kapermolenpark en de Japanse Tuin leveren de ideale flora voor een bijenkolonie."

Als de resultaten van dit project positief zijn, wil de hogeschool ook samenwerken met andere partners om bijenkasten te monitoren.


Bekijk alle artikels uit Hasselt