info@limburgnieuws.be

zaterdag 6 juni 2020

Hamont-Achel: Jongeren maken kennis met hulpverlening (30 september 2018)

De afgelopen weken speelden meer dan 700 jongeren het Help-spel. De secundaire scholen van Noord-Limburg lieten alle leerlingen uit het vierde jaar op een interactieve manier kennismaken met tal van hulpverleningsdiensten. Het help-spel is één van de vele acties uit het overleg jongerenwelzijn, dat focust op activiteiten om de weerbaarheid van jongeren te verhogen. Het Help-spel kon rekenen op financiële en praktische ondersteuning van de gemeenten Overpelt en Neerpelt en de stad Hamont-Achel.

Elke dag gaan er zo'n 8 000 leerlingen naar school in de drie gemeenten. En elke dag werken de scholen aan het algemeen welzijn van de jongeren. De weg vinden naar de gepaste hulpverlening is daarbij van cruciaal belang, maar dat is binnen het doolhof van hulpinstanties- en diensten voor veel jongeren geen gemakkelijke opgave. Het Help-spel speelt in op die problematiek.

De voorbije twee weken mochten de leerlingen van de tweede graad van alle secundaire scholen in Overpelt, Neerpelt en Hamont-Achel het Help-spel spelen. Zo maakten ze kennis met de verschillende hulpdiensten en -instanties en raakten de studenten wegwijs in de wirwar van het hulpverleningsaanbod.

Het Help-spel is een actie vanuit het overleg jongerenwelzijn, een sterk samenwerkingsverband tussen de besturen van Hamont-Achel, Neerpelt en Overpelt, alle secundaire scholen uit de gemeenten én de verschillende welzijnsdiensten van de regio. Tijdens het Help-spel gaan medewerkers rechtstreeks in gesprek met de jongeren, hetgeen de afstand tussen de jongeren en de hulpverlening verkleint. Bovendien ervaren de leerlingen effectief in de praktijk dat ze met eender welk probleem bij elke dienst terecht kunnen. De diensten zullen altijd naar elkaar doorverwijzen, waardoor de jongeren snel en degelijk worden verder geholpen.

Bekijk alle artikels uit Hamont-Achel