info@limburgnieuws.be

zondag 23 februari 2020

Hamont-Achel: Open Monumentendag: Cinema Walburg (9 september 2018)

Cinema Walburg werd in 1958 als moderne filmzaal gebouwd door Henri Van Vlierden-Sevenels. De filmzaal, gelegen in het centrum van Hamont, speelde toen al een belangrijke rol in het sociale en culturele gebeuren. Dat is niet vreemd, want met bijna 500 zitplaatsen was het indertijd één van de grootste cinema's in omstreken. Ook vandaag nog draait Cinema Walburg op volle toeren. Tijdens Open Monumentendag op zondag 9 september krijg de kans om de cinema eens te zien vanuit een ander perspectief.

Tijdens Open Monumentendag op zondag 9 september zal Cinema Walburg tussen 10 uur en 18 uur opengesteld worden voor het grote publiek. "Zo kan je een kijkje komen nemen achter de schermen", zegt schepen Joosten. "Er vinden die dag tal van rondleidingen plaats. Daarnaast slaan de Heemkundige kringen van Cranendonck en Hamont de handen in elkaar en organiseren ze tijdens Open Monumentendag zowel in Cinema Walburg als in De Cantine - de filmzaal in Budel-Dorplein - presentaties over de boeiende verhalen achter deze lokale bioscopen."

"Een absolute aanrader om eens een kijkje te gaan nemen", vindt burgemeester Theo Schuurmans. "Als men me ooit vraagt waarop ik het meest fier terugkijk, dan zal het naast de heropening van ons treinstation de aankoop van Cinema Walburg zijn. Dat was in 2009 en er gingen stevige onderhandelingen aan vooraf. Ik ben dan ook trots dat we nu over zo’n uniek en intact monument beschikken waarmee we vele kansen creëren voor onze culturele programmatie. Het zorgt voor meer leven in ons stadje."

Bekijk alle artikels uit Hamont-Achel