Nieuws uit Limburg Limburgnieuws.be

zaterdag 15 december 2018

Hamont-Achel: Algemeen verbod op vuurwerk (29 november 2016)

Sinds 2005 heeft de gemeente een gecoördineerd politiereglement ter beteugeling van overlast. Dit reglement is uniform voor de gemeenten van de politiezone, Hamont-Achel, Neerpelt en Overpelt. Na evaluatie van dit reglement, samen met de politie en de andere gemeenten, worden twee wijzigingen doorgevoerd.

De eerste wijziging is een nieuwe bepaling over het onderhoud van private percelen, opdat er geen overlast veroorzaakt wordt voor de omliggende percelen of het openbaar domein. Concreet is men ertoe gehouden de bloei of zaadvorming van hinderlijke onkruidsoorten waarvan de zaadvorming last veroorzaakt en/of de toename van ongedierte bevordert, te voorkomen.

Als tweede punt werd een algemeen verbod op het afsteken van vuurwerk ingevoerd. Tot nog toe was vuurwerk verboden, maar werd een afwijking voorzien ter gelegenheid van het Sint-Maartensfeest (10-11 november) en op oudejaarsavond.In de toekomst worden deze uitzonderingen niet meer voorzien. Dit betekent een absoluut verbod op vuurwerk, ook op oudejaarsavond.

De burgemeester kan wel nog, zoals voorheen, een machtiging verlenen om feestvuurwerk af te steken. Deze wijziging is ingegeven door de vele meldingen vanwege burgers en politie over bijna-ongevallen, zowel bij particulieren thuis als op publieke plaatsen. Door het toenemend vuurwerkgebruik in buurten en straten, werd het risico op ongevallen te groot. Bovendien veroorzaakt vuurwerk overlast voor mens en dier.

Bekijk alle artikels uit Hamont-Achel