dinsdag 23 april 2024

Hamont-Achel: Nieuw crematorium klaar in 2018 (29 april 2016)

Dit najaar wordt de eerste steen gelegd van het nieuwe crematorium in Lommel. Het ontwerp van a2o-architecten is indrukwekkend en opmerkelijk. Architect Luc Vanmuysen kiest voor een architectuur waar de natuur centraal staat.

"Een transparant gebouw dat vervloeit met het omliggende landschap en dat de bezoeker in een andere wereld lijkt te brengen. Tegen begin 2018 moet het gebouw klaar zijn."

"Het crematorium zal een enorme vooruitgang betekenen voor de regio", zegt burgemeester Peter Vanvelthoven.

"Vandaag moeten onze inwoners naar Turnhout, Hasselt of Nederland. Vaak zijn er lange wachttijden en vallen het moment van de uitvaart en de crematie niet samen. Afscheid nemen is een belangrijk moment in het leven en ook de inwoners van hier moeten op een respectvolle manier afscheid kunnen nemen van hun dierbaren."

De stad Lommel nam in 2010 het initiatief om een crematorium in eigen regio te bouwen. De behoefte is er in ieder geval. Op basis van het bevolkingsaantal in de regio - ruim 270.000 inwoners - en de groeiende voorkeur voor crematie zullen naar verwachting 1.300 tot 1.400 overledenen gecremeerd worden in het nieuwe crematorium.

De stad zocht naar een samenwerking met andere gemeentebesturen uit Noord-Limburg omdat de dienstverlening van een crematorium niet beperkt blijft tot het grondgebied van Lommel. Zes andere gemeenten (Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Leopoldsburg, Neerpelt, Overpelt en Peer) zetten mee hun schouders onder het project, zodat het nieuwe crematorium een uitgesproken regionaal karakter krijgt.

PONTES, bouwheer van het crematorium, ging in 2013 op zoek naar een partner om dit project te realiseren. Uiteindelijk kwam het voorstel van het bouwteam VALE met a2oarchitecten uit Hasselt en Groep Vanhout uit Geel als beste uit de bus.

Architect Luc Vanmuysen van a2o-architecten koos ervoor om het nieuwe crematorium en de aangrenzende parkbegraafplaats te beschouwen als één site.

“Het bestaande inkomgebouw blijft de hoofdtoegang van de site. In het ontwerp speelt de universele kracht van de natuur een cruciale rol. We kiezen voor een architectuur waar de natuur centraal staat. Een transparant gebouw dat vervloeit met het omliggende landschap.”

Het landschapsontwerp gaat op zoek naar het ongerepte “oerlandschap”. Rondom het gebouw wordt gespeeld met het bestaande dennenbos, heide en een zandlandschap. "Een verdiept wandelpad snijdt in het landschap en brengt de bezoekers in een andere wereld. Door het perspectief van de
toeschouwer te veranderen, beleeft hij het reliëf en het landschap op een heel andere manier. De beleving dwingt de bezoeker tot nederigheid ten opzichte van de natuur."

De drie hoofdvolumes van de site – het crematiegebouw, het afscheidsgebouw en het horecagebouw – liggen gegroepeerd rondom een centrale buitenkamer. Deze buitenruimte ziet de architect als een plaats voor rust en beschouwing. Door de laaghangende rand van de wandeling rondom dit atrium zie je enkel de stammen van de bomen en wat zich op de grond afspeelt.

Het crematorium wordt vlakbij de centrumbegraafplaats gebouwd. Het bouwdossier is lopende. Na de afronding van het openbaar onderzoek hoopt PONTES de nodige vergunningen in september te ontvangen. De werken zullen onmiddellijk daarna – in oktober of november – starten en zullen ongeveer 1,5 jaar duren. Als alles volgens planning verloopt kan het crematorium tegen begin 2018 in gebruik worden genomen.

De totale kostprijs voor dit project wordt geraamd op 10 miljoen euro, Vlaanderen legt 2,2 miljoen euro op tafel. PONTES voorziet bij de opening van het crematorium een tewerkstelling voor 12 medewerkers. Dat aantal kan en zal wel nog groeien.

Bekijk alle artikels uit Hamont-Achel