www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

woensdag 16 januari 2019

Ham: Folkfestival Ham in de prijzen (13 december 2012)

Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) heeft voor de derde keer de Groenevent Awards uitgereikt. De Groenevent Awards bekronen de milieuvriendelijkste evenementen van Vlaanderen voor hun inspanningen om hun impact op het leefmilieu zo laag mogelijk te houden. De trofee voor Vlaanderens milieuvriendelijkste sportevenement ging naar de Internationale Tweedaagse van Vlaanderen. In de categorie 'muziekfestivals' bekroonde de jury drie evenementen: de eerste prijs is voor Absolutely Free Festival in Genk, op de voet gevolgd door Folkfestival Ham en Ieperfest.

Organisatoren van milieuvriendelijke evenementen in Vlaanderen kunnen zich kandidaat stellen door gebruik te maken van de OVAM Eventscan. De OVAM Eventscan werd ontwikkeld en getest door de OVAM. Deze milieu-audit brengt op een eenvoudige manier de ecologische voetafdruk van de organisatie en haar bezoekers in kaart voor diverse thema’s zoals afval, catering, ruimtegebruik, energie, … en geeft een duidelijk zicht op het groeipotentieel. De Awards worden uitgereikt in de categorieën muziekfestival, sport en cultuur en zijn telkens goed voor een geldprijs van 2000 euro en uiteraard eeuwige roem in milieuminnend Vlaanderen. Een jury met experts uit de milieu- en evenementensector beoordeelde de genomineerden op basis van hun scores in de eventscan en op basis van de geleverde inspanningen en prestaties van de organisatoren en de bezoekers.

De jury heeft beslist om dit jaar geen award toe te kennen in de categorie 'cultuur'. De milieu-inspanningen van de deelnemende evenementen voldeden niet aan de eisen van de jury. Omdat verschillende muziekfestivals grote inspanningen deden, vallen dit jaar drie muziekfestivals in de prijzen voor hun milieu-inspanningen: een hoofdprijs van 2000 euro en twee runner-ups goed voor 1000 euro.

De jury nomineerde negen evenementen voor de Groenevent Awards 2012: Internationale Tweedaagse van Vlaanderen, Cultuurmarkt van Vlaanderen, Museumnacht Antwerpen, Absolutely Free Festival, Folkfestival HamIeperfest, Gezinsfestival Kriebel, Wereldfeest Zemst, Studay en Rk.

Absolutely Free Festival (AFF) nam dit jaar voor de eerste keer deel aan de Groenevent Awards. Het Genkse muziekfestival verraste de jury met hun originele aanpak om de bezoeker te betrekken bij hun inspanningen om het milieu te sparen en duurzaam om te gaan met afval en materialen. Het AFF is volledig gratis, tenminste als u gebruikte batterijen of zaklampen meebrengt. Zo worden de festivalgangers gesensibiliseerd om batterijen selectief in te zamelen. Bovendien werd met dit originele 'toegangsgeld' de nationale pers bereikt. Ook de locatie van het festival (C-mine) wijst de bezoekers op duurzame ontwikkeling.

Duurzaam ondernemen en sensibilisatie komen ruimschoots aan bod bij het AFF. Ook de samenwerking met Bebat, inzamelaar van gebruikte batterijen en zaklampen, beschouwt de jury als een grote meerwaarde.

In de categorie 'muziekfestival' bekroont de jury dit jaar uitzonderlijk twee extra evenementen. Ieperfest en Folkfestival Ham zijn kleinschalige initiatieven die erin slagen om met beperkte middelen hoog in te zetten op het milieu. Ieperfest won in 2010 al een Groenevent Award. Ook dit jaar spande het 1De vroegere steenkoolmijn van Winterslag was hier gelegen. Nu is het een ontmoetingsplaats voor creativiteit en innovatie in de ruime zin van het woord.

Bekijk alle artikels uit Ham