www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

vrijdag 22 maart 2019

Gingelom: Erkenning streekproduct: Confituur en gelei en krieken (6 oktober 2016)

Met de erkenningsronde van september rondt VLAM de kaap van 200 erkenningen voor Vlaamse traditionele streekproducten. Al deze producten mogen het Vlaamse label van streekproduct dragen. De nieuwe erkenningen zijn voor zeer uiteenlopende producten: Oostakkerse vlaai, Dendermondse paardenworsten, grotchampignons uit Riemst, Haspengouwse confituur & gelei, Haspengouwse krieken op jenever, Vlaamse gerookte heilbot, Vlaamse witte en zoete haring.

De beoordelingscommissie houdt drie erkenningsrondes elk jaar. De ingezonden erkenningsaanvragen worden in januari, mei en september geëvalueerd.

Nieuw: Haspengouwse confituur & gelei en Haspengouwse krieken op jenever (Aangeboden door Gunther Craninx uit Gingelom)

Haspengouw is de Belgische fruitstreek bij uitstek, confituur- en stroopfabriekjes konden er dus ook niet ontbreken. Deze traditie zet men bij Marie-Thérèse verder en wel met grootmoeders recepten. Het is een zeer uitgebreid gamma van geleien en confituren; voor STREEKPRODUCT.BE komen de meest klassieke fruitvariëteiten, bij voorkeur hoogstam, in aanmerking. Dit is geen probleem voor Gunther Craninx. Hij bevoorraadt zich uit eigen boomgaard of bij lokale producenten. De producten worden op artisanale wijze bereid zonder toevoeging van bewaarmiddelen, kleurstoffen of smaakstoffen.

Oude graanjenever en Haspengouwse traditionele krieken variëteiten zorgen voor de typische smaak van Haspengouwse krieken op jenever. Op zeer ambachtelijke wijze produceert Gunther Craninx zijn producten met lokaal fruit. Voor de krieken op jenever macereren de krieken één nacht met suiker, dan worden ze gezeefd en verdeeld over glazen bokalen. Nu komt de oude graanjenever van 35% erbij en krijgen de krieken tijd om te 'trekken'. Er worden geen extra kruiden toegevoegd, er wordt gekozen voor de pure smaak.

Bekijk alle artikels uit Gingelom