info@limburgnieuws.be -

woensdag 12 augustus 2020

Genk: Gijzeling 13-jarige uit Genk: 7 personen opgepakt (2 juni 2020)

In de nacht van 20 op 21 april 2020 vond er in de omgeving van Genk een gewelddadige ontvoering plaats van een 13-jarig kind. De ontvoerders drongen gemaskerd en zwaar gewapend binnen in de ouderlijke woning en namen het slachtoffer met geweld mee.

Onder leiding van het parket Limburg, met ondersteuning het Parket-Generaal Antwerpen en het Federaal parket, voerde de FGP Limburg een grondig onderzoek in nauwe samenwerking met DJO, de Federale en lokale politie van Antwerpen, de speciale eenheden, de dienst gedragswetenschappen van DJT en de Wegpolitie. Ook op internationaal vlak was er een goede samenwerking met Nederlandse, Franse en Amerikaanse gerechtelijke en politionele autoriteiten.

De ontvoering heeft 42 dagen geduurd. Tijdens deze 42 dagen zijn er veelvuldige contacten geweest tussen de ontvoerders en de familie waarbij er losgeld geƫist werd. De ontvoerders hebben tweemaal een teken van leven gegeven van het kind.

Na bijzonder grondig en heel intens speurwerk kwamen verschillende verdachten in beeld en werd het kind vannacht, 1 juni 2020, in goede gezondheid vrijgelaten. Dit was de aanleiding voor 8 huiszoekingen in het Limburgse en 4 in het Antwerpse. Daarbij werden 7 verdachten opgepakt die later vandaag zullen voorgeleid worden.

"Dat het om een uitzonderlijk groot dossier gaat, staat buiten kijf. Maar waar we vooral niet naast kunnen kijken is de bijzondere inzet en drijfveer van de Federale Politie, en in het bijzonder de Federale Gerechtelijke Politie, en dat te midden de gezondheidscrisis waarmee we nu kampen."

Directeur-generaal Eric Snoeck is dan ook zeer tevreden met het geleverde werk en de goede afloop in het dossier: "De voorbije twee maanden waren de inspanningen van de Lokale en Federale Politie sterk gericht op het toezicht op de naleving van de coronamaatregelen. De Federale Gerechtelijke Politie is nochtans zeer actief blijven werken, op een meer discrete manier, vaak onder moeilijke omstandigheden. De succesvolle operatie van gisteren in Limburg komt bovenop de andere successen die de afgelopen weken in het hele land zijn behaald op verschillende gebieden. Ik ben er trots op dat ik kan rekenen op de mannen en vrouwen van de Federale Gerechtelijke Politie die elke dag hard werken in de strijd tegen de georganiseerde misdaad en het terrorisme. Ze worden terecht erkend voor hun expertise en hun grote professionaliteit. Verder investeren in deze strijd is meer dan ooit van cruciaal belang in onze samenleving."


Bekijk alle artikels uit Genk