info@limburgnieuws.be

donderdag 16 juli 2020

Genk: De Stalenstraat krijgt vanaf 2020 een nieuw gezicht (18 december 2019)

De Stalenstraat krijgt vanaf 2020 een nieuw gezicht. Vallei van Werelden wordt de overkoepelende noemer waaronder alle acties gebundeld worden. Dit merkprofiel is het resultaat van een co-creatietraject dat het stadsbestuur samen met bewoners en handelaars doorliep, onder begeleiding van creatief bureau Snokx. De nieuwe merkidentiteit zal in eerste instantie merkbaar zijn in het straatbeeld, bij de handels- en horecazaken zelf en in een gloednieuw event dat op stapel staat.

Na de succesvolle trajecten in de Vennestraat en de Molenstraat, was het tijd om die andere belangrijke Genkse handelsstraat, de Stalenstraat, onder handen te nemen. In samenwerking met bewoners en handelaars, en onder begeleiding van creatief bureau Snokx, werd door het stadsbestuur een co-creatietraject opgezet om tot een nieuw merkprofiel te komen.

Schepen Vandeurzen: "De Stalenstraat is een Vallei van Werelden. Dat is een straat of een wereld waar je welkom bent en je je thuis voelt. Waar je op onderzoek wil gaan en steeds nieuwe dingen ontdekt. Waar je kan proeven van Europa en de wereld. En vooral: een plek waar je graag terugkomt."

Gepaard met dat nieuwe merkprofiel kwam ook een logo tot stand. Handelaars en horeca krijgen aan een commercieel prijsje een starterspakket ter beschikking, onder andere bestaande uit placemats, inpakpapier, T-shirts en toegangsbordjes. Er worden grote toegangsframes voorzien op de straat zelf. Op termijn worden hier ook infrastructurele aanpassingen aan toegevoegd, zoals zitbanken en terrassen. Verder wordt een aantal gevels in het straatbeeld op een opvallende manier verfraaid, met een tekening, kleur of een levende vergroening.

"Handelaars of andere eigenaars krijgen de kans om hun gevel op te geven als startcase. Het stadsbestuur voorziet een wezenlijke bijdrage om deze actie op gang te trekken. In de eerste fase worden er zeker twee gevels onder handen genomen." Tot slot wordt ook verder geïnvesteerd in de veiligheid van de straat. Dat doet de stad onder andere aan de hand van een cameranetwerk. Op die manier wordt er gewerkt aan minder criminaliteit en minder sluikstorten.

Om de straat, en het bijhorende merkprofiel, leven in te blazen, wordt volgend jaar een gloednieuw evenement op poten gezet. Dat event zal een multi-etnisch, werelds karakter hebben met een duidelijke link naar de achterliggende Stiemervallei, op een boogscheut van de Stalenstraat.Bekijk alle artikels uit Genk