info@limburgnieuws.be -

zaterdag 15 augustus 2020

Genk: Marcel Vanthilt getuigt in Genk over hoe je veel langer kan leven (3 december 2019)

Onze mentale gezondheid moet onze topprioriteit worden. Dat is de belangrijkste boodschap van tv-presentator Marcel Vanthilt. Vanthilt nam deel aan het eindejaarsevent over langer leven van het BlueHealth Innovation Center (BHIC) in Genk. Zo'n 270 nieuwsgierigen wilden er weten hoe ze ouder kunnen worden met onder meer de hulp van wetenschap en technologie. Marcel Vanthilt getuigde over zijn televisieprogramma Op naar de 100 waarin hij zelf deelnam aan heel wat wetenschappelijke testen. Ook Vlaams minister voor Gezondheid Wouter Beke en Griet Vander Velpen, Medisch Directeur van het Ziekenhuis Oost-Limburg, gaven hun kijk op de recente ontwikkelingen.

Duizend jaar zullen we nooit worden, en dat is waarschijnlijk ook niet onze betrachting. Het menselijk lichaam takelt af en die zogeheten slijtage kunnen we niet stoppen. Maar de drie gastsprekers waren het er wel over eens dat het ooit haalbaar zal zijn om 120 jaar te worden.

Een echte succesformule om dat te bereiken bestaat er niet. Belangrijke factoren zijn sowieso gezond eten en beweging. Maar Marcel Vanthilt wijst ook graag op het belang van mentale gezondheid en maatschappelijk contact. In Japan kon hij ervaren hoe oudere mensen soms kleine misdrijven plegen om toch maar in de cel terecht te komen en zo sociaal contact te hebben met andere mensen.

"Hechte, sociale banden en een duidelijke zingeving van je leven, spelen een belangrijke rol om een lang en kwalitatief leven uit te bouwen", zegt Marcel Vanthilt. "Ook yoga en meditatie kunnen daarbij een positieve rol spelen."

Ook ethische vraagstukken zoals euthanasie kwamen aan bod, een politiek gevoelig thema dat volgens Vlaams minister Wouter Beke steeds belangrijker zal worden: "waar ouderen mee spelen vandaag is niet de vraag zal ik honderd jaar worden. Het is, hoe kan ik op een kwaliteitsvolle manier ouder worden? De vraag is vaak niet over levens verlengen maar levens verkorten."

Het hele event werd georganiseerd door BlueHealth Innovation Center, een publieke-private samenwerking die de digitale transformatie in de gezondheidszorg ondersteunt en jong ondernemerschap in de HealthTech sector stimuleert.Bekijk alle artikels uit Genk