info@limburgnieuws.be

vrijdag 5 juni 2020

Genk: Inleefweek laat voelen wat leven in armoede is (11 oktober 2019)

Van 11 tot 18 oktober gaan 17 Genkenaren zich laten onderdompelen in de levensomstandigheden van mensen in armoede. De deelnemers aan de Inleefweek armoede engageren zich om één week te leven met een beperkt budget. Daarnaast ontvangen ze dagelijks onverwachte opdrachten en nemen ze deel aan een intake- en slotmoment. Door hun ervaringen te delen op sociale media maken ze anderen bewust en vormen ze een schakel naar lokale verandering. De Inleefweek is een initiatief van de stad en Welzijnszorg vzw.

Bij het intakemoment op vrijdag 11 oktober in Sociaal Huis Portavida worden de deelnemers meteen geconfronteerd met omstandigheden die allerminst evident, maar voor mensen in armoede heel gebruikelijk zijn.

Ook tijdens het slotmoment op 18 oktober bij Vincentius, een sociale organisatie die voedselpakketten verdeelt, is er veel aandacht voor de bijzondere strijd van mensen in armoede. De deelnemers mogen in de loop van de Inleefweek bij Vincentius langsgaan voor één voedselpakket.

"Welzijnszorg legde het weekbudget per volwassene vast op 60 euro", zegt schepen Ria Grondelaers. "Per kind komt daar 20 euro per week bij. Daarmee moet je als deelnemend gezin het einde van de week zien te halen en koop je alles wat voeding, ontspanning en brandstof betreft. Ook eventuele onverwachte kosten moeten van dat budget worden betaald."

Daarnaast houden de deelnemers zich aan vooraf vastgelegde inleefregels. Ze verplaatsen zich zo veel mogelijk met de fiets of het openbaar vervoer en internet- en smartphonegebruik gaat aan de ketting. Wel mogen ze thuis 30 minuten hun e-mails controleren en hun ervaringen delen via sociale media.


Bekijk alle artikels uit Genk