info@limburgnieuws.be

dinsdag 18 februari 2020

Genk: Nieuw op- en afritten complex geopend in Genk (4 oktober 2019)

Vanmiddag werd het nieuwe op- en afrittencomplex aan de Torenlaan (N76) x Marcel Habetslaan in Zwartberg officieel geopend, na een goed jaar wegenwerken. Dat gebeurde onder het goedkeurende oog van burgemeester Wim Dries van Genk, het voltallige bouwteam en een pak nieuwsgierige buurtbewoners en uitbundige schoolkinderen. Het Agentschap Wegen en Verkeer investeerde zo'n 6,5 miljoen euro in dit project. Ook de Stad Genk investeerde 1 miljoen euro in de nieuwe verbindingsweg richting KRC.

Vanochtend werden de op- en afritten en fietspaden omgedoopt tot speelstraat voor de kinderen van de naburig Sint-Albertusschool. Indrukwekkend was bovendien de Sky Watch, een platform enkele tientallen meters boven de grond, vanwaar de aanwezigen een uniek zicht hadden op de vernieuwde omgeving.

Sinds september 2018 onderging het knooppunt een metamorfose. Het kruispunt van de Torenlaan en de Marcel Habetslaan werd omgevormd tot een modern op- en afrittencomplex. De oude spoorwegbrug werd gerenoveerd, terwijl het kruispunt met de Lucien Londotstraat volledig werd heraangelegd en aangepast met slimme verkeerslichten. De stad Genk investeerde in een directe verbindingsweg tussen de Marcel Habetslaan en de Opglabbekerzavel voor verkeer richting KRC Genk.

Burgemeester Wim Dries: "Voortaan moet de doorstroming op de Torenlaan verbeteren en de verkeersafwikkeling richting industrie Zwartberg en KRC Genk vergemakkelijken. De aparte toegangsweg richting het voetbalstadion moet bovendien sluipverkeer in de woonwijken vermijden en er zo de leefbaarheid verhogen."

Met de herinrichting besteedt het Agentschap Wegen en Verkeer ook heel wat aandacht aan de veiligheid van de fietsers en voetgangers. Op en rond het knooppunt liggen vier fietstunnels en vrijliggende fietspaden, waaronder een extra breed fietspad langs de Marcel Habetslaan dat later deel zal uitmaken van de fietssnelweg F75 door de Limburgse mijngemeenten. In de directe schoolomgeving zijn er voetpaden voorzien tussen de school en de bushaltes.

Enkele interessante cijfers:
2,2km fietspaden aangelegd
2,5km rijwegen aangelegd
20.000m² groenaanleg
2.000 m³ beton voor tunnels en keerwanden
87.000 m³ grondverzet
Bekijk alle artikels uit Genk