www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

zondag 26 mei 2019

Genk: Eerste Genkse schoolstraat in Kolderbos (15 maart 2019)

Op maandag 18 maart wordt de eerste schoolstraat in Genk ingehuldigd. Een schoolstraat is een straat die aan het begin en einde van de schooldag gedurende een half uur wordt afgesloten. In Genk is die primeur weggelegd voor de Hooiweg aan de Europaschool in Kolderbos.

De Hooiweg is vanaf maandag een halfuur voor en een halfuur na de start en het einde van de schooldag autovrij. De openbare weg is dan voorbehouden voor voetgangers en fietsers.

Schepen Michaƫl Dhoore: "In eerste instantie willen we met de invoering van de schoolstraat de verkeersveiligheid in de buurt van de school verbeteren maar het spreekt voor zich dat dit ook de luchtkwaliteit ten goede komt. Wij testen deze schoolstraat tot 28 juni. Na de test bekijken we samen met de school wat goed was en wat beter kan. Bij een positieve evaluatie denken we na over een definitieve invoering."

Bewoners van het stukje Schoolstraat in de Hooiweg mogen de straat tijdens dat half uur wel uitrijden, maar dan wel stapvoets. Ze laten de doorgang vrij voor de voetgangers en fietsers, verlenen hen voorrang en stoppen er voor.

Hubert Crals, directeur Europaschool: "Van onze 350 leerlingen komen er een 70-tal met de auto, en een 100-tal met de bus. De anderen komen te voet of met de fiets. Die evaluatie van het verkeer rond onze school is niet dramatisch slecht maar we merken toch vaak een overdreven snelheid op de Hooiweg op. Ook op de Hommelheidestraat trouwens. We zijn dan ook blij dat de hele verkeerssituatie rond onze school aangepakt wordt. Zo wordt er ook permanent beperkt eenrichtingsverkeer ingevoerd in de Keinkestraat, om een veiligere verkeersroulatie te krijgen."

De school investeert momenteel ook in een nieuwe fietsenstalling en een aantal schoolfietsen.

Bekijk alle artikels uit Genk