zaterdag 20 april 2024

Genk: Eerste schooldag een baaldag? Lieve Swinnen geeft vijf tips (1 september 2018)

Eerste schooldag een baaldag? Neen, natuurlijk niet. Hoe hard ze ook roepen dat de vakantie te kort was, het is voor kinderen fijn terug hun vrienden te zien, nieuwe zaken te leren. Dr. Lieve Swinnen is jeugdpsychiater en lector aan PXL-Education en geeft tips om de start van het schooljaar – en de dagen nadien – goed te laten verlopen.

Zeker wanneer je kind voor het eerst naar school gaat, of het een nieuwe school wordt, kan je verwachten dat dit spanning geeft. Het ene kind reageert stil, verdrietig, het andere net uitgelaten. Traantjes zijn niet ongewoon, vastklampen aan mama/papa ook niet. Accepteer gevoelens – je kind is niet flauw – benoem wat er gebeurt en help je kind zo de drempel over. Praat ook over je eigen gevoelens, het is spannend.

Neem na school de tijd om even bij te praten. Dat kwartiertje samenzitten als iedereen thuis komt, wordt snel een vaste gewoonte.

Die nieuwe boekentas en outfit helpen zeker, maar weet dat aandacht van ouders/broers/zussen/familie zeker waardevol is.

In tijd: Maak het leven eenvoudig(er). Dat wat dagelijks terug komt giet je best in een schema: boekentas/broodtrommel maken; vast moment voor huiswerk; afspraken rond schermgebruik; slaapuur (slapen maakt slim). Handig : maak een weekschema en hang dit in de keuken.

En voor mama’s en papa’s: een weekmenu haalt veel keuzestress weg.

In plaats : vaste huiswerkplek, waar hoort de boekentas, maak samen de boekentas/sporttas (en laad die samen uit). Eet samen en niet voor televisie.

Vermijd vergelijken, kijk naar de vorderingen van jouw kind. Opgroeien moet terug gezien worden als een proces. Er is een doel: later je plan kunnen trekken, een werk hebben dat je graag doet, een aangenaam mens zijn voor anderen en mensen rondom je hebben die jou graag zien. Leren leven dus. In de weg daar naar toe moet er ruimte zijn voor proberen, grenzen aftasten, fouten maken, aha ervaringen opdoen en mogen zeggen: dat was het niet... Daar heb je supporters voor nodig die altijd achter je staan. Die niet alleen kijken naar winst of verlies, maar plezier vinden in het spel op zich. Jou zien genieten, samen bezig zijn aanmoedigen, mee verheugd zijn om elke stap/verandering/nieuwigheid... benieuwd zijn naar wat het wordt. Er zijn spelregels - gelukkig maar, een zootje ongeregeld is niet altijd dat - maar deze dienen om het spelplezier te vergroten, niet om te doen verkrampen.

Overprikkeling is één van de meest gehoorde klachten bij kinderen. Het is gewoonweg vaak te veel.
Vraag niet teveel ineens, één per één is vaak een betere strategie.
Denk na over hobby's, 2 lukt bij ieder kind, meer bekijk je best kind per kind. Eén sport is wel wenselijk: lichamelijke inspanning geeft immers geestelijke ontspanning.

Schermpjes (de prikkels bij uitstek): denk plaatsafhankelijk. Gamen doe je daar, je mails nakijken daar. De slaapkamer dient voor andere zaken (namelijk slapen).

Een dag zonder activiteiten… zalig.

Kinderen hebben energie nodig om te kunnen leren/spelen/werken. Het ontbijt is daarom de belangrijkste maaltijd van de dag, daarna starten immers de activiteiten. Geen tijd? Dek 's avonds de tafel, smeer eventueel al boterhammen voor mee naar school.

En vergeet niet dat je een heel belangrijk signaal geeft door samen te ontbijten: hoe druk de dag zich ook aankondigt, we nemen tijd om ook goed voor onszelf te zorgen. Een noodzaak in ons hectische leven.

Bekijk alle artikels uit Genk