www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

donderdag 17 januari 2019

Genk: Windmolen Schulen is aftrap van grootschalige restauratiecampagne (20 april 2018)

De wieken van de windmolen uit Schulen (Herk-de-Stad) draaien weer zoals vanouds in het openluchtmuseum van Bokrijk. Het is het resultaat van een maandenlange restauratie waarbij de molen volledig in ere werd hersteld.

"De molen is de eerste realisatie in kader van het meerjarige restauratietraject met financiƫle ondersteuning van de Vlaamse regering. Over een periode van 5 jaar komt de volledige collectie onroerend erfgoed in het museum aan bod", zegt Igor Philtjens, gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed en voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk.

"We zien deze restauraties als een unieke kans voor onze bezoekers: onder de noemer Restauratie 120 tegen 2021 bieden we hen een pakket aan rondleidingen, activiteiten en publicaties aan. Het is zelfs mogelijk om de restauratiewerken letterlijk van op de eerste rij mee te volgen." Bovendien haalt Bokrijk de banden aan met de gemeenten van waar het erfgoed oorspronkelijk afkomstig is.

Het Openluchtmuseum telt meer dan 120 historische huizen, schuren, kapellen en andere constructies. Zij vormen de kern van het museum. Dankzij deze indrukwekkende verzameling onroerend erfgoed is het museum sinds 1996 bovendien beschermd als monument.

De Vlaamse regering kende in 2016 op initiatief van Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, een premie toe van 14,5 miljoen euro aan vzw Domein Bokrijk voor de restauratie van het onroerend erfgoed voor de periode 2017-2021. De provincie Limburg engageerde zich voor de bijkomende financiering. De totale financiƫle injectie bedraagt 22,5 miljoen euro. "Met de meerjarenpremie van 14,5 miljoen euro van de Vlaamse regering krijgen alle historische gebouwen in Bokrijk tussen 2017 en 2021 een grondige restauratie. Hiermee behoeden we zeer waardevol erfgoed in Vlaanderen voor verval. Huidige en toekomstige generaties kunnen blijven genieten van deze getuigen van ons verleden," aldus minister-president Geert Bourgeois.


Bekijk alle artikels uit Genk