www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

maandag 25 maart 2019

Genk: Eerste regenboogzebrapad (1 maart 2018)

Het zebrapad op de Genkse Dieplaan krijgt meer dan een verse laag verf: het krijgt een make-over als regenboogzebrapad. Zo wil de stad aantonen dat ze een veilige thuishaven wil zijn voor iedereen, ongeacht seksuele voorkeur of genderidentiteit.

Het regenboogzebrapad komt er in het kader van het Genkse actieplan Holebi- en transgendervriendelijke stad, dat de stad uitwerkte samen met OGWA, Ook Genks Wel Anders, een groep die ijvert voor een holebi- en transgendervriendelijke samenleving.

De belangrijkste werkpunten in het actieplan zijn sensibilisering, normalisering en communicatie. Elk jaar werkt de stad we dan ook meerdere acties uit. Denk maar aan het regenboogcafé, of projecten in de Genkse scholen.

De regenboog is waarschijnlijk het meest herkenbare symbool van de internationale beweging die zich inzet voor een holebi- en transgendervriendelijke samenleving. Niet voor niets wordt de regenboogvlag elk jaar uitgehangen aan het stadhuis en andere Genkse gebouwen ter gelegenheid van IDAHOT op 17 mei. Zo ontstond de afgelopen jaren her en der het idee om regenboogzebrapaden aan te leggen.

Genk kiest voor een permanent concept op een plek waar veel passage is. De witte strepen blijven behouden, met daarrond een kader in de kleuren van de IDAHOT-regenboog. De symboliek van een zebrapad is niet toevallig: het is immers een veilige oversteekplaats. Net zoals wij ijveren voor een samenleving waarin iedereen zich veilig voelt én veilig kan zijn, ongeacht seksuele voorkeur of genderidentiteit.

Bekijk alle artikels uit Genk