www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

vrijdag 22 maart 2019

Genk: Toon Vandeurzen wil overdekte versmarkt in Shopping en geen Carrefour (5 februari 2018)

Genkenaar Toon Vandeurzen (25) schreef naar aanleiding van de aangekondigde sluiting van Carrefour in Shopping 1 te Genk, een open brief aan burgemeester Wim Dries. De zoon van minister Jo Vandeurzen doet het voorstel om geen nieuwe retailer in de Shopping te duwen, maar te kiezen om het zelf doen, allemaal samen. "Zoals toen bij de mijnen en bij Ford."

"Het is tijd voor een Limburgse boquéria. We bouwen op de grondvesten van de Carrefour-krater een gezellige overdekte versmarkt in navolging van Gent en Leuven. Ik wil Marokkaanse toearegthee drinken in het hart van onze stad, ik wil verse Italiaanse cavateli alla norma eten als ik vrienden uitnodig in Genk, ik wil Griekse dolmadakia kunnen kopen terwijl ik langs de traditionele Poolse slagerij wandel. Laat ons beginnen met honderd kraampjes, één per nationaliteit, aangevuld met een groot Limburgs streekproducteneiland. Omdat dat het Genk is waar ik in wil dromen, ondernemen én leven", zo schrijft Toon Vandeurzen.

Burgemeester Wim Dries reageert enthousiast: "Toon Vandeurzen schreef me een open brief. Knap hoe Genkse jongeren willen mee denken over onze toekomst. Als stadsbestuur investeren we al jaren in lokaal authentiek ondernemerschap, zoals Vollebak Vennestraat of de De Stadsfabriekjes. Ik wil dan ook graag met ondernemers kijken hoe we dit idee kunnen realiseren."


Lees hier de open brief van Toon Vandeurzen aan burgemeester Wim Dries.


Genk , zaterdag 3/2/2018

Beste burgemeester,
Het is ondertussen een week geleden dat Carrefour ons confronteerde met de schijnbaar meedogenloze politiek van internationale ketens. Slechte cijfers, te oude werknemers én onrealistisch hoge huurprijzen waren de gekende excuses van de koele Franse ceo Bompard (what`s in a name) om het licht in Genk uit te doen.

“No fear, Genk is veerkrachtig” zei u vastberaden tegen elke Genkenaar. En beste burgemeester. U heeft verdomme gelijk. Na onder andere het sluiten van de mijnen en Ford Genk weten Genkenaren wat het is om uit een diep dal te kruipen. It didn`t killed us, so it made us stronger. Genkenaren staan nog steeds fier schouder aan schouder.
Maar burgemeester. We moeten de realiteit onder ogen durven zien. De Fransen hebben ons met een dubbel probleem opgezadeld. Vooreerst is er naast heel wat gezinnen in onzekerheid, ook een gigantische krater in het eerste shoppingcenter van België. En daarnaast is één van de grootste trekkers van ons centrum (toch alleszins qua vierkante meters) niet meer. Ons centrum dreigt hierdoor stil te vallen. In een interview met het Belang van Limburg betoogde u dat er op deze plek misschien plaats is voor een andere, al dan niet kleinere, supermarkt.

How. Stop! Halt. Basta! Gedaan met het aantrekken van grote internationale retailers. Gedaan ook met torenhoge huurprijzen die enkel dit soort ongecontroleerde olietankers met zich meebrengen. Het enige wat Parijs interesseert zijn de jaarlijkse dividenden, niet het sociale weefsel rond hun vestigingen die hiervoor dag in dag uit werken. Nee burgemeester. Zo gaan we er nooit geraken. We moeten terug naar onze roots, naar waar wij Genkenaren goed in zijn. Ik heb het over het DNA van onze shtad: een heerlijke smeltkroes van nationaliteiten en inspirerende culturen. Stuk voor stuk bruisende mensen met een Genks hart.

Burgemeester. U was mede-bedenker van één van het meest betekenisvolle en verbindende projecten voor onze stad: Vollebak Vennestraat. Helemaal wij: Genk is van iedereen en iedereen Genkt! Gemeenschappen verbroederen aan tafel. Wining & dining brengt mensen samen en maakt gevoelige meningsverschillen bespreekbaar. Hergebruik dit succesrecept!

Enkele suggesties voor op de Genkse menu. We gaan geen nieuwe retailer in de Shopping duwen. We gaan ons ook niet laten chanteren door zij voor wie het DNA van onze stad niet primeert maar wel de omvang van hun balans. We gaan het gewoon zelf doen, allemaal samen. Zoals toen bij de mijnen en bij Ford. Genkenaars én Limburgers schouder aan schouder.

Burgemeester. Het is tijd voor een Limburgse boquéria. We bouwen op de grondvesten van de Carrefour-krater een gezellige overdekte versmarkt in navolging van Gent en Leuven. Ik wil Marokkaanse toearegthee drinken in het hart van onze stad, ik wil verse Italiaanse cavateli alla norma eten als ik vrienden uitnodig in Genk, ik wil Griekse dolmadakia kunnen kopen terwijl ik langs de traditionele Poolse slagerij wandel.

Laat ons beginnen met honderd kraampjes, één per nationaliteit, aangevuld met een groot Limburgs streekproducteneiland. Vlees, vis, fruit, groenten, sapjes, drankjes, wijnen, specialiteiten, take-away of ter plaatse genieten. Het kan allemaal in onze foodhall. Ik zie Genk als hoofdstad van de culinaire smaak. Gezellige proeverijen, culinair toerisme, zeven op zeven leven in de beenhouwerij. En vooral: duurzame tewerkstelling voor en door mensen uit onze sterke gemeenschappen.

Omdat het kan burgemeester. Omdat we het al ooit deden. Omdat deze stad en zijn mensen het waard zijn. Omdat dat het Genk is waar ik in wil dromen, ondernemen én leven.

Wir schaffen das burgemeester.

Met vriendelijke groeten,
Toon Vandeurzen

Bekijk alle artikels uit Genk