Nieuws uit Limburg

dinsdag 13 november 2018

Genk: Acht leegstaande handelspanden ingevuld (7 november 2017)

Volgens de laatste telling begin 2017 kent Genk-centrum een leegstandspercentage van 16,95% (berekend op basis van winkelvloeroppervlakte). "Het tegengaan van leegstand in handelskernen zoals het stadscentrum is een uitdaging waar de stad de laatste jaren sterk op inzet."

In het kader van het project Het nieuwe winkelen startte onder meer al een leegstandsdatabank op, een instrument aan de hand waarvan het bestuur actief aan gerichte ondersteuning en matchmaking wil doen. Verder zijn er subsidiereglementen uitgewerkt rond renovatie van handelspanden en slaat de stad de handen in elkaar met handelaarsverenigingen om beleving in het centrum te brengen én lokale handelaars te ondersteunen bijvoorbeeld op vlak van online shoppen.

Ook de Stadsfabriekjes is een maatregel, op dit moment goed voor de opvulling van niet minder dan acht leegstaande panden.

Burgemeester Wim Dries: "Eén daarvan bevindt zich op de Grote Markt, de andere zeven liggen op de Molenstraat. Vijf panden krijgen een tijdelijke invulling dankzij Makelij en later The Empty Shop, twee andere zijn ingevuld met een proefatelier en een Stadsfabriekje. Tel daar nog het onlangs opgerichte en succesvolle The Gallery bij, en je zit in de Molenstraat aan acht leegstaande panden minder."

Bekijk alle artikels uit Genk