Nieuws uit Limburg Limburgnieuws.be

dinsdag 18 december 2018

Genk: Opening wandelgebied Thor Park (4 oktober 2017)

Op zondag 8 oktober is iedereen welkom om het nieuwe wandelgebied Thor Park te verkennen. Wandelgebied Thor ParkThor Park biedt naast het erfgoed ook een unieke park- en natuuromgeving van 30 hectare. Het vormt een prachtig decor voor allerlei vormen van ontspanning. Bovendien kan je vanuit Thor Park het landschap van het Nationaal Park Hoge Kempen verkennen te voet of via het Limburgs fietsroutenetwerk. Vlakbij liggen de Schansbroek, de Klaverberg en natuurlijk het Kolenspoor. Het landschap combineert unieke natuurelementen met de prachtige industriële mijngebouwen en de tuinwijken, die opgenomen zijn in de aanvraag voor classificatie als UNESCO-werelderfgoed.

Met de voormalige steenkoolmijn van Waterschei (Thor) als uitvalsbasis vind je, op de grens van Genk, As en Opglabbeek, een gebied met bijna alle elementen die de Hoge Kempen zo typisch maken: mijnsteenbergen te midden van heidevelden en dennenbossen, een beekvallei (Stiemerbeek), jeneverbesstruweel (Heiderbos) en landduinen (Klaverberg). Opvallende gebouwen kruiden hier het landschap: van de voormalige kinderkolonie in As, tot de steenkoolmijn van Waterschei of de mijnkathedraal van Zwartberg. Geen wonder dat het gebied deel zal gaan uitmaken van het Nationaal Park Hoge Kempen.

Om dit unieke gebied toegankelijk te maken voor publiek werden 11 nieuwe routes, variërend van 2 tot 16 km, uitgestippeld. De handige wandelkaart THOR PARK, met meer dan 40 km bewegwijzerde wandelpaden, helpt je op weg en geeft meer info over het gebied.


Programma 8 oktober

13u -18u: vrij vertrek van wandelingen
Rangers, medewerkers van Natuurpunt en de Vlaamse Landmaatschappij wachten je onderweg op met leuke weetjes over het gebied.
Het Agentschap voor Natuur en Bos daagt de kinderen uit: wie wordt de kampioen van de herfst? (ter hoogte van wandelwissel 275)
Op adem komen kan in het buitencafé aan de voet van de terril.
Laat de steenmannetjes je leiden naar de top van de terril en maak uiteraard ook zelf een steenmannetje.
14u,15u,16u: begeleide wandelingen in Thor Central, het indrukwekkende hoofdgebouw van de voormalige mijn van Waterschei
14u en 15u30: demonstraties schapendrijven - aan het buitencafé - ter hoogte van wandelwissel 273
16u30: vrijlating roofvogels - aan het buitencafé - ter hoogte van wandelwissel 273

Adres: Thorpark, André Dumontlaan 67, Genk

Bekijk alle artikels uit Genk