dinsdag 25 september 2018

Genk: Nieuwe opleiding tuinonderhoud (30 augustus 2017)

Stad Genk, PWA Genk, PWA Zutendaal en De Winning zijn gestart met een nieuwe samenwerking om werkzoekenden die zijn aangesloten bij het PWA, op te leiden in tuinonderhoud. Dit project werd vorig jaar gelanceerd en was toen succesvol. Dit nieuwe traject heeft in totaal acht begeleidingsplaatsen voor langdurig werkzoekenden die gedurende vijf maanden kennis en ervaring op willen doen in het tuinonderhoud. De uiteindelijke doelstellingen zijn een uitbreiding van het aanbod tuinonderhoud van de PWA’s en vooral ook méér mensen laten doorstromen naar een job in het reguliere circuit.

PWA Genk vzw telt een honderdtal langdurige werkzoekenden die bij Genkse particulieren, scholen, lokale overheden, vzw's en niet-commerciële verenigingen werkopdrachten uitvoeren. 31 van hen verrichten tuinonderhoud, bij 104 verschillende klanten.

"Maar meer dan 80 particulieren die graag ook van een tuinman gebruik willen maken, staan momenteel op een wachtlijst", zegt schepen Angelo Bruno. "Weinig bedrijven en organisaties bieden tuinklussen op kleine schaal als service aan. Bovendien overwegen ook weinig werkzoekenden tuinonderhoud als mogelijk carrièrepad." Ook PWA Zutendaal kampt met een gelijkaardige situatie.

Stad, de beide PWA's en De Winning willen die twee problemen aanpakken. "Door meer langdurig werkzoekenden zin te doen krijgen in het werk van een tuinman, kunnen de PWA's hun werking uitbreiden", zegt Heidi Thijs, voorzitter van PWA Zutendaal. "Ook wij kampen met een wachtlijst. Maar bovendien geeft zo’n traject onze werkzoekenden ook de kans om door te stromen naar de reguliere arbeidsmarkt. De groensector biedt heel wat toekomstperspectief."

Dat bewijst het eerste traject dat vorig jaar liep: vijf mensen voltooiden de opleiding, drie zijn doorgestroomd naar een vaste job als tuinman.

Bekijk alle artikels uit Genk