Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 29 maart 2024

Genk: Ford-sluiting: Machineonderdelen verhuizen naar PXL (8 januari 2015)

Nu Ford Genk en zijn toeleveranciers hun deuren gesloten hebben, krijgen heel wat machines en onderdelen een nieuwe bestemming. Conveyor Services Genk (CSG) en Cofely Fabricom schenken een uitgebreid assortiment aan machineonderdelen aan de technologiestudenten van Hogeschool PXL. De marktwaarde daarvan wordt geschat op 40.000 euro.

Conveyor Services Genk (CSG) was 15 jaar lang de uitbater van de 'conveyor', een 900 meter lange transportband die ervoor zorgde dat de gewenste Ford-onderdelen 'just-in-time' en 'just-in-sequence' in de Fordfabriek geleverd werden. Door de Ford-sluiting houdt ook CSG op te bestaan.

Wilbert Thys, general manager van CSG: "De sluiting is sowieso een spijtig verhaal, maar we zouden het dubbel jammer vinden als alle technologie die hier aanwezig was, zomaar zou verkommeren of weggegooid zou worden. Door het materiaal te schenken aan studenten elektromechanica en elektronica-ICT, hopen we dat het een zinvol tweede leven krijgt."

Bij Hogeschool PXL zijn ze zeer opgetogen met de schenking.

Patrick Pilat, PXL-opleidingshoofd elektromechanica: "Het gaat om een heel brede waaier aan elektrisch materiaal zoals automaten, motoren, frequentieregelaars, drukknoppen, sensoren en veiligheidslichtgordijnen. Allemaal zaken die in technische labo's gebruikt kunnen worden en die ons anders – zeker in tijden van zware onderwijsbesparingen – handenvol geld zouden kosten. We zijn ook heel erg blij met een nog volledig intacte schakelkast die we dankzij CSG bij Cofely Fabricom hebben mogen ophalen. Alleen die kast al is zo'n 15.000 euro waard. Dankzij het geschonken materiaal kunnen we onze studenten nog meer geïntegreerde projecten laten uitvoeren waarin ze hun vaardigheden in pneumatica, elektriciteit, automatisering en dataverwerking verder kunnen ontwikkelen."

Algemeen directeur Ben Lambrechts: "Misschien nog belangrijker dan de effectieve waarde en de concrete toepassingsmogelijkheden van de materialen is het feit dat zo'n schenking ons toelaat betere professionals op te leiden van wie de competenties 'matchen' met wat de arbeidsmarkt vraagt. De jongeren van vandaag zijn de werknemers en ondernemers van morgen. Wie investeert in de huidige generatie studenten, bouwt volop mee aan de werkgelegenheid van de toekomst."

Hogeschool PXL heeft vestigingen in Hasselt, Diepenbeek en Genk, en is een tweede thuis voor ruim 8.000 studenten en 900 personeelsleden.

Bekijk alle artikels uit Genk