zaterdag 20 april 2024

Genk: Wetenschappers op zoek naar warm water in ondergrond Genk en omgeving (27 december 2014)

In februari zal de grond in Genk letterlijk trillen. De onderzoeksinstelling VITO gaat via seismisch onderzoek op zoek naar warm water in de ondergrond. Net zoals windenergie is aardwarmte oftewel geothermie milieuvriendelijk, klimaatneutraal en onuitputtelijk. In Genk en verschillende buurgemeentes zal er onderzoek plaatsvinden. VITO voert momenteel nog gesprekken met enkele gemeentes om het project correct en vlot te laten verlopen.

Via seismisch onderzoek willen wetenschappers van VITO bepalen of het mogelijk is om een geothermische centrale te bouwen op Thor Park. Afhankelijk van de ondergrond zou je uit een geothermische centrale enkele megawatt elektriciteit kunnen halen, dat is vergelijkbaar met het vermogen van één windmolen.

“Deze vorm van hernieuwbare energie past volledig in het framework van Thor. Met de IncubaThor en EnergyVille I en II functioneert het wetenschapspark nu al als labo waar de toekomst van duurzame en groene energie centraal staat”, aldus schepen van Leefmilieu, Joke Quintens. “Bovendien wordt duurzaamheid hierdoor zichtbaar in onze stad. Het opwekken van groene stroom en het aanleggen van warmtenetten versterkt de leefbaarheid van de stad maar bespaart ook kosten voor burgers en ondernemers.”

Om te weten of geothermie mogelijk is zal er eerst seismisch onderzoek gebeuren. Dit zal volgens de huidige planning in februari plaatsvinden. Hiervoor leggen trilwagen op verschillende parcours een afstand af van zo’n 5 kilometer. Het onderzoek duurt twee tot drie weken. De wagens stoppen om de veertig meter en moeten bij elke halte een paar seconden ‘trillen’. Iedereen die naast de meetroute woont krijgt enkele dagen voor de metingen een brief in de bus. Het is de bedoeling de hinder zo veel mogelijk te bepreken. Nabij huizen, stallen, serres of andere constructies wordt er minder hard of helemaal niet getrild. De exacte locaties waar er getrild wordt, zijn ook terug te vinden op de website van Genk. “Bovendien is iedereen die geïnteresseerd is in geothermie en het seismisch onderzoek welkom op een infoavond”, aldus Quintens. “Deze vindt plaats op woensdag 14 januari om half 8 in de stadschouwburg.”

In onze buurlanden, Nederland en Duitsland, zijn er al heel wat geothermische centrales operationeel. In tegenstelling tot mijn- en schaliegasontginning is de procedure van een geothermische centrale milieuvriendelijk en duurzaam. Via een warmtewisselaar aan de oppervlakte wordt de energie doorgegeven aan een secundair circuit dat gebouwen voorziet van warmte of waar elektriciteit wordt geproduceerd. Het afgekoelde water wordt via een tweede boorput naar dezelfde watervoerende laag gebracht. Het is dus een gesloten circuit. In tegenstelling tot schaliegaswinning wordt de ondergrondse laag niet gekraakt, worden er geen chemische stoffen in de ondergrond gepompt en moet er geen zout formatiewater aan de oppervlakte worden afgevoerd. Kortom, het is een schone, duurzame en lokale beschikbare bron van energie.

Bekijk alle artikels uit Genk