zaterdag 20 april 2024

Genk: Besmettelijke longtuberculose vastgesteld bij 5 Genkse jongeren (6 december 2014)

Vijf Genkse jongeren hebben een besmettelijke vorm van longtuberculose opgelopen. Drie van deze jongeren hebben deelgenomen aan het project ‘OpBoksen Genk’ van De Uitdaging. Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid organiseert daarom samen met de stad Genk informatievergaderingen voor de betrokkenen. 400 jongeren van OpBoksen Genk krijgen een huidtest om na te gaan of ze besmet zijn.

"Tuberculose is een bacteriële infectie die in de meeste gevallen de luchtwegen aantast en dan longtuberculose wordt genoemd. Besmet zijn betekent nog niet dat men ziek is of zal worden en men is dan ook niet besmettelijk voor anderen. De ziekte is pas besmettelijk wanneer er een open longtuberculose wordt ontwikkeld. Tuberculose is volledig te genezen mits een antibioticakuur van een half jaar," verklaart Annemie Forier, arts infectieziektebestrijding van Zorg en Gezondheid.

Longtuberculose wordt bijna uitsluitend via de lucht overgebracht, niet via bijvoorbeeld voorwerpen. Door hoesten, niezen of spreken van een besmettelijke patiënt komen bacteriën in de lucht terecht. Personen in de directe omgeving kunnen deze bacteriën inademen en zo besmet worden. Een besmetting kan worden opgespoord via een eenvoudige huidtest. Als deze positief is, wordt er een longfoto gemaakt. Als die normaal is, wordt aangeraden om preventief gedurende een half jaar medicatie te nemen.

In totaal heeft Zorg en Gezondheid weet van zeven, mogelijk acht gevallen van tuberculose bij jongeren in het Genkse. Vijf hebben een besmettelijke vorm van longtuberculose.

Drie van deze vijf (jonge) patiënten hebben deelgenomen aan het project 'OpBoksen Genk' van de stadsdienst 'De Uitdaging'. Eén persoon liep ook stage bij het stadsbestuur.

Zorg en Gezondheid volgt deze situatie op sinds februari 2014. Samen met elke besmettelijke patiënt wordt een lijst opgesteld van hun nauwe contacten. Aan de hand van deze lijst werden al heel wat personen in de directe omgeving van deze patiënten getest. Een doorgedreven onderzoek toonde aan dat al deze patiënten besmet werden door identiek dezelfde bacterie. Door recente nieuwe bevragingen van de laatste twee patiënten kon Zorg en Gezondheid een link leggen met het project Opboksen Genk.

"Toen recent de link met het project OpBoksen Genk duidelijk werd, heeft men ons gecontacteerd en hebben we onmiddellijk de nodige maatregelen op poten gezet," verklaart burgemeester Wim Dries. "We gaan vanaf maandag 8 december verschillende info- en testsessies organiseren voor de 400 jongeren die deelnemen aan dit project. Gezien de incubatietijd van acht weken, nemen we geen risico en organiseren we over twee maanden ook nog de nodige opvolgsessies. Via brieven en persoonlijke contacten door onze medewerkers stellen we alles in het werk om zoveel mogelijk ouders en kinderen te bereiken. Alle personeelsleden die mogelijk in direct contact zijn gekomen met de besmette personen, zijn ook al op de hoogte en worden eerstdaags getest."

Bekijk alle artikels uit Genk