zaterdag 27 april 2024

Genk: Milieuzorg op School (MOS) in een nieuw kleedje (24 september 2014)

Het voormalige project Milieuzorg op School wordt simpelweg MOS en verbreedt zijn werking van de klassieke milieuthema’s van water, afvalpreventie, mobiliteit, energie en natuur voortaan naar duurzaamheidsthema’s zoals klimaat, biodiversiteit en duurzame voeding. Er is ook aandacht voor netwerken, uitwisselingen en internationalisering. Gedeputeerde voor leefmilieu en natuur Ludwig Vandenhove stelde vandaag in basisschool Stippe Stap in Genk het vernieuwde MOS voor de Limburgse scholen voor. MOS is een educatief milieuzorgsysteem dat eind jaren ’90 van start ging en zich richt naar het Nederlandstalig basis- en secundair onderwijs in Vlaanderen en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, over de verschillende netten heen.

MOS is een initiatief van de vijf Vlaamse provincies, de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en de Vlaamse overheid.

De afgelopen jaren engageerden zich 495 Limburgse basisscholen (94,5%) en 151 secundaire scholen (90,0%) om als MOS-school aandacht te hebben voor milieuzorg.

"De missie van het nieuwe MOS is om samen te leren duurzame keuzes te maken voor de planeet. MOS plaatst milieueducatie en milieuzorg in het kader van Educatie voor Duurzame Ontwikkeling (EDO). Samen met de hele schoolgemeenschap, met familie en vrienden, met lokale besturen, met jeugdverenigingen, ngo’s en organisaties uit het middenveld, want MOS is geen eiland. Het nieuwe MOS bevestigt jongeren, scholen en hun partners in hun engagement. Scholen kunnen zich voortaan registreren op de ‘groene kaart’ (www.mosvlaanderen.be) en zo deel uitmaken van een groeiende maatschappelijke beweging van ‘duurzame scholen, straffe scholen’. Er wordt afgestapt van het behalen van logo’s. Het nieuwe MOS geeft meer vrijheid en verantwoordelijkheid aan de MOS-school om te komen tot een maximaal draagvlak en een maximale verankering van duurzaamheid in de lessen, in het schoolbeleid en in de schoolcultuur.”

Basisschool Stippe Stap neemt reeds van in 2007 intensief deel aan het MOS-project. Zij behaalden 3 MOS-logo’s voor de thema’s afval en energie. De MOS-werking krijgt vorm dankzij een ervaren MOS-werkgroep van leerkrachten. “Het is niet toevallig dat zij enkele maanden geleden de Limburgse pilootschool werden in het vernieuwde MOS-project. De MOS-werkgroep koesterde al een tijdje de ambitie om van hun school een duurzame, straffe school te maken met grote betrokkenheid van het hele team en alle leerlingen”, aldus Ludwig Vandenhove.

De vernieuwde aanpak van MOS houdt in dat de school intensieve trajectbegeleiding krijgt van de MOS-begeleiders van het Provinciaal Natuurcentrum van de provincie Limburg. In dit traject wordt er gewerkt vanuit de doelen van de school en bij de uitwerking is er veel aandacht voor terugkoppeling met alle betrokkenen. Op die manier wordt er gewerkt aan een duurzaam, gedragen resultaat.



Bekijk alle artikels uit Genk