Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 29 maart 2024

Genk: 30 Genkse gezinnen geven vorm aan het elektriciteitsnet van de toekomst (20 december 2012)

In de Genkse wijk Bret-Gelieren is EnergyVille in samenwerking met de LINEAR partners gestart met het plaatsen van slimme huishoudtoestellen, zoals een vaatwasmachine, wasmachine, droogkast of boiler bij dertig gezinnen. Infrax plaatst momenteel slimme meters in deze wijk in het kader van een proefproject. Met de gegevens daarvan stuurt een energiebeheersysteem de slimme toestellen aan. De gezinnen nemen zo deel aan een futuristisch project LINEAR dat in Vlaanderen onderzoekt hoe slimme meters kunnen worden ingezet om het energieverbruik beter af te stemmen op de lokale productie.

Hoe ziet het elektriciteitsnet er over pakweg tien, twintig jaar uit? Wim Dries, burgemeester van Genk: “Dat is dé vraag die bij veel energiespecialisten momenteel leeft. Eén ding staat vast: het elektriciteitsnet zal enkele grondige verbeteringen moeten ondergaan als we op termijn nog op dezelfde, comfortabele manier gebruik willen maken van onze energie. Dat kan onder meer met toestellen die niet onmiddellijk in werking treden wanneer de gebruiker dat vraagt, maar die binnen de comforteisen van de gebruiker ook kijken wanneer dit voor het elektriciteitsnet het interessantst is. In de toekomst moeten we immers de productie en de vraag naar elektriciteit beter op elkaar afstemmen.”

In het kader hiervan startte Infrax op 1 oktober jl. met het plaatsen van een reeks van tienduizend slimme meters in 16 gemeenten, waaronder Genk. Samen met EnergyVille koos Infrax enkele straten in de wijk Bret-Gelieren uit om nog een stap verder te gaan: bij 30 gezinnen plaatsen we niet alleen een slimme meter, ze krijgen ook een jaar lang gratis een aantal gloednieuwe slimme toestellen zoals een wasmachine, een droogkast, een vaatwasmachine of een elektrische boiler. Op het einde van het onderzoek kunnen ze die toestellen met een fikse korting aankopen. Daarnaast krijgen ze een gedetailleerd inzicht in hun verbruik. En als extraatje biedt Infrax hen de kans om gedurende tien weken een elektrische wagen te testen.

De gezinnen zetten het slimme toestel klaar voor gebruik. Vervolgens zal een energiebeheersysteem - het LINEAR-systeem - bepalen wanneer het toestel opgestart wordt op basis van de gegevens uit de slimme meter en de wensen van de gebruiker. Een voorbeeld. Het is 8 uur en de vaatwasmachine zit vol. De gebruiker stelt in dat de afwas zeker klaar moet zijn om 17 uur. Op dat ogenblik zullen de vaatwasser en de slimme meter gegevens uitwisselen met het LINEAR-systeem. Zodra bijvoorbeeld de stroom goedkoper aangerekend kan worden omdat er een overaanbod is, zal dat systeem het commando geven om de vaatwasser te starten. Met de garantie dat de afwas op het ingegeven uur klaar is. Ook de boiler en elektrische voertuigen kunnen aan dit systeem gekoppeld worden. Water wordt verwarmd op het gunstigste moment, maar wel zo dat altijd voldoende warm water voorradig is.

Wanneer slimme toestellen en slimme meters ooit ingeburgerd zijn, zullen leveranciers hierop inspelen door verschillende tarieven aan te bieden gedurende de dag. De slimme meter zal, samen met de toestellen en het LINEAR-systeem, ervoor zorgen dat de klant maximaal van het laagste tarief gebruik maakt. In Bret-Gelieren wordt dit aspect van het project uitgetest door de deelnemers een bonus te geven voor het startuitstel dat ze ter beschikking stellen.

De testgezinnen in Bret-Gelieren krijgen van Infrax tien weken een elektrische wagen uit de Proeftuin Vlaanderen ter beschikking. De wagen zal eveneens deel uitmaken van het onderzoek. Wanneer de gezinnen thuiskomen met de elektrische wagen geven ze op een tablet-PC aan hoeveel het bereik van de wagen nog is en wanneer ze de wagen opnieuw wensen te gebruiken. Het systeem kiest dan zelf het meest geschikte moment om de batterij te laden.

Wim Dries: “De keuze voor de wijk Bret-Gelieren is niet toevallig. Naast het feit dat heel wat gezinnen er zonnepanelen hebben, waren daar ook alle technische voorwaarden van het elektriciteitsnet aanwezig. Bovendien ligt de Genkse wijk op een steenworp van EnergyVille, het kenniscentrum dat onderzoek verricht naar intelligente energienetwerken in het kader van slimme steden.”

Bekijk alle artikels uit Genk