info@limburgnieuws.be

vrijdag 3 april 2020

Dilsen-Stokkem: Lydia Peeters voert 100.000ste spouwmuurisolatie uit (9 april 2019)

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters heeft in haar thuisgemeente Dilsen-Stokkem de honderdduizendste na-isolatie van een spouwmuur in Vlaanderen uitgevoerd. Spouwmuurisolatie is één van de energiemaatregelen die de Vlaamse regering promoot met onder meer een speciale premie. Lydia Peeters: "Spouwmuurisolatie levert een grote energie- en geldbesparing op. Na-isoleren is makkelijk in uitvoering, de investering is relatief laag en ze is al na enkele jaren terugverdiend."

Het isoleren van spouwmuren is een prima maatregel om bestaande, oudere woningen energiezuiniger te maken. Daarbij wordt de lege ruimte tussen de binnen- en de buitenmuren van een woning opgevuld met minerale wol of piepschuimbolletjes (EPS). Na de ingreep blijft de warmte beter binnen in de winter en warmt de woning minder snel op in de zomer. Dat verhoogt ook het comfort. Spouwmuurisolatie is makkelijk en snel uit te voeren via de buitenkant van het huis. Je hebt er bovendien geen vergunning voor nodig. Een spouwmuur laten na-isoleren is ook een betaalbare ingreep: het kost 20 tot 23 euro per vierkante meter. Daar staat een besparing tegenover van 2,5 tot 3 euro per vierkante meter. Sinds juli 2012 bestaat er een Vlaamse premie van 5 euro per vierkante meter voor spouwmuurisolatie op voorwaarde dat die door een erkende installateur wordt uitgevoerd. De voorbije zeven jaar zijn er in totaal 100.000 woningen na-geïsoleerd.

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters mocht helpen bij de 100.000ste na-isolatie in Vlaanderen. Die vond plaats in Elen, een deelgemeente van Dilsen-Stokkem. Daar is sociale huisvestingsmaatschappij Ons Dak bezig met het grootste gezamenlijke na-isolatieproject in heel Vlaanderen.

In één jaar tijd krijgen liefst 428 woningen spouwmuurisolatie in verschillende wijken in Maaseik, Dilsen-Stokkem, Kinrooi, Bree en Oudsbergen. Eerder in het proces werden alle daken geïsoleerd, kregen de ramen dubbel glas en werden overal zuinige verwarmingsketels geplaatst.

Lydia Peeters: "Ook in de sociale woningbouw en verhuursector is na-isolatie aangewezen. Dankzij de schaalgrootte van dit project kan de aannemer de werken goedkoper uitvoeren. De huurders verhogen hun wooncomfort én verlagen hun energiefactuur met 150 euro per jaar. Dat is een echte win-winsituatie."

Dat de 100.000ste na-isolatie in Limburg plaatsvindt, is geen toeval. Ruim een kwart van de investeringen gebeurde in Limburgse woningen, gevolgd door Oost-Vlaanderen (21,8%) en Antwerpen (21,2%), West-Vlaanderen (19,1%) en tot slot Vlaams-Brabant (11,2%).Bekijk alle artikels uit Dilsen-Stokkem