www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

donderdag 17 januari 2019

Dilsen-Stokkem: Grootschalig Europees batterijproject (14 mei 2018)

Op maandag 14 mei 2018 werden 140 grote batterijen, goed voor 18 megawatt vermogen, officieel ingehuldigd. Deze 140 batterijen, geleverd door Tesla, zijn officieel ingeschakeld in de primaire reserve van Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet.

De energie-innovatie biedt een duurzaam alternatief voor het inschakelen van gascentrales voor de balancering van het net. In een tweede fase zal een deel van de batterijcapaciteit dienen om het Terhills vakantieresort van duurzame energie te voorzien. Dit vakantiepark zal op termijn ook draaien op gelijkstroom in plaats van wisselstroom wat gangbaar is. De Limburgse Investeringsmaatschappij LRM is de investeerder achter het energieproject en bundelde de krachten met REstore. De batterijen staan op de KMO-zone van Terhills in Dilsen-Stokkem en gaan gepaard met een investering van 11 miljoen euro.

De Limburgse Investeringsmaatschappij LRM heeft als opdracht om de voormalige mijnsite van Eisden met haar unieke industriële erfgoed om te vormen tot een bovenregionale toeristische bestemming. Langs de grote grindplas, in recreatiegebied, en nabij het Nationaal Park Hoge Kempen, zal door LRM een vakantiepark gebouwd worden met 250 vakantievilla’s. Omwille van de uniciteit en ligging van de site, is het een strategische keuze van LRM om bij deze herbestemming maximaal de kaart van duurzaamheid te trekken.

Het energieproject van 1500m² werd gebouwd op de bedrijvenzone van Terhills in Dilsen-Stokkem, naast de Infrax-hoogspanningspost. De 140 batterijen, geleverd door Tesla, zijn goed voor een energieopslag van 18 megawatt. Energietechnologiebedrijf REstore combineert deze batterij slim met verschillende industriële verbruikers tot een nog grotere, virtuele elektriciteitscentrale en zet deze in in de primaire reserve van Elia om onevenwichten op het elektriciteitsnet te vermijden. Deze unieke combinatie maximaliseert niet alleen de waarde voor de deelnemende partijen, maar verhoogt ook de betrouwbaarheid.

Het project biedt een duurzaam alternatief voor het inschakelen van gascentrales voor de balancering van het net. De energie die in de batterijen wordt opgeslagen is gegarandeerd duurzaam, en gegarandeerd afkomstig van zonne- en windenergie.

Vlaams Minister voor Energie, Bart Tommelein was aanwezig bij de inhuldiging om zijn steun te betuigen aan deze energie-innovatie. "De opslag van stroom is een zeer belangrijke schakel in het energiemodel van de toekomst. Zeker als die opslag ook kan worden ingezet in de primaire reserve. Zo garanderen we de stabiliteit van het net. Dat uitgerekend Vlaamse technologie voor deze wereldwijde primeur zorgt, bewijst dat Vlaanderen mee aan de top staat van innovatie en ontwikkeling."

Bekijk alle artikels uit Dilsen-Stokkem