www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

zondag 26 mei 2019

Diepenbeek: Meer dan 10.000 Limburgse leerlingen zamelen kurken in (23 oktober 2018)

Beweging.net Limburg, Tevona vzw, De Vlaspit vzw en de afvalintercommunale Limburg.net hebben sinds eind 2016 de krachten gebundeld en organiseren in heel Limburg een kurkenactie. Kurken worden apart ingezameld, gesorteerd
door de deelnemers van het dagcentrum Tevona en gerecycleerd tot isolatiemateriaal en bodembedekkingsmateriaal in de plantenkweek in het sociaal economiebedrijf de Vlaspit.

Elk jaar komt er 480 ton kurk (stoppen en onbewerkte kurk) terecht bij het restafval. Spijtig, want deze kurk kan immers een nieuw leven krijgen. Door kurk apart in te zamelen zorgen we niet enkel voor hergebruik van dit materiaal maar ook voor sociale tewerkstelling in de regio.

"Bij de opstart was ons doel om minstens 1 kurk per Limburger (ongeveer 4 ton) in te zamelen. Met een totaal van ruim 5 ton in 2017 hebben we niet alleen 9,5 ton CO² bespaard, maar ook onze doelstelling ruimschoots gehaald. Omgerekend naar het aantal ingezamelde kurken stoppen overschrijden we daarmee de kaap van 1 miljoen stuks."

"Eind 2017 werd beslist om onze inzamelactie verder uit te breiden naar scholen zodat er nog minder kurk bij het restafval belandt. Duurzaam omgaan met grondstoffen en afval sorteren komt ongetwijfeld al aan bod in ieder schoolproject. Kurken inzamelen past perfect bij deze doelstelling. De deelnemende scholen ontvangen van ons ook inhoudelijke achtergrondinformatie die ze kunnen gebruiken in de lessen. De inzameling en verwerking van kurken zorgt voor werkgelegenheid voor mensen met een beperking of langdurig werklozen (bij Tevona en De Vlaspit). Dit wordt ook opgenomen in de levenscyclus van de kurk die door leerlingen wordt ingezameld. Zo krijgt deze actie niet alleen een duurzaam en ecologisch karakter, maar maken de leerlingen ook kennis met de werking van een sociaal economieproject."

Tijdens het schooljaar 2017-2018 deden 21 scholen mee, met als resultaat ongeveer 500 kilo kurk. Vandaag lanceren we onze kurkenactie voor het tweede schooljaar en hopen de hoeveelheid kurk te verdubbelen in 2018-2019. Met meer dan het dubbel aan deelnemende scholen en leerlingen moet deze ambitie zeker haalbaar maken."

Eén van de scholen die voor het tweede jaar deelneemt, is lagere school PAleiS in het centrum van Diepenbeek. Zij zamelden tijdens het eerste jaar het meeste kurk in. Directeur Giedo Wysmans: "Projecten waarbij onze leerlingen zelf bijdragen aan een duurzame en betere omgeving verdienen onze steun. Het succes van de actie in onze school vorig jaar bewijst dat onze leerlingen hierom bekommerd zijn. Ze hebben dit initiatief ook gebruikt om creatief uit de hoek te komen. Ze maakten een kunstwerk van kurken en een gedicht."

De deelnemende scholen ontvangen deze week alle info en een eigen inzamelbak. Maar voor de andere Limburgse scholen is het nog niet te laat om deel te nemen. Ze kunnen na de herfstvakantie nog aansluiten.

Aanmelden kan via http://www.beweging.net/kurkinscholen
De leerlingen van het vijfde leerjaar van Lagere School Paleis (Diepenbeek) klinken op de nieuwe start van de inzameling.

Bekijk alle artikels uit Diepenbeek