info@limburgnieuws.be -

vrijdag 14 augustus 2020

Business: Strandstoelen met ontwerp van een Belgische kunstenaar (30 juli 2020)

Kunst die zit. 30 strandstoelen. 30 kunstenaars. Wat begon als een zot idee, ontwikkelde zich onder de gedreven vleugels van initiatiefnemer Marcel Engelen (White Light nv - Genk) en curator Luc Theuwis (ARTandADVICE) razendsnel van kiem tot ietwat uit de hand gelopen stoelenproject. Onder de noemer Transartlantic verzamelden ze 30 hedendaagse kunstenaars, stelden hun een strandstoel ter beschikking en gaven hen carte blanche. Een maand later staan 30 unieke ontwerpen klaar. Zitten en genieten. Covid moet niet enkel kommer en kwel zijn. Een strandstoel met een ontwerp van een kunstenaar, kost 150 euro.

Luc Theuwis (ARTandADVICE): "De coronacrisis heeft ook de kunstwereld stevig getroffen. Veel van de kunstenaars die ik vertegenwoordig met ART and ADVICE zagen hun inkomsten drastisch verminderen. Toen Marcel mij dan op een avond zijn idee vertelde om een lijn strandstoelen uit te brengen die het zomergevoel in deze vreemde tijden toch naar onze eigen tuin kon brengen, is het allemaal heel snel gegaan. De naam Transartlantic is trouwens niet toevallig gekozen. Ze verwijst naar de Transat, een type strandstoel dat vroeger kenmerkend het dek van de transatlantische overzetschepen sierde."

Marcel Engelen (White Light NV): "White Light staat altijd open voor om nieuwe initiatieven te ontwikkelen en te ondersteunen, zeker als het over zo’n creatief en kwalitatieve uitdaging gaat. Gezien we vele stoffen via de dye-sub (transfer) techniek bedrukken garanderen we een zeer mooi kleurenpalet, haarscherpe afdrukken en een zeer langer houdbaarheid. In dit coronatijdperk en midden in de zomer vroeg ik me af hoe we op een fijne manier de vakantie van de mensen zouden kunnen opvrolijken. En wat ademt er nu meer vakantie dan een strandstoel? Luc was in ieder geval meteen mee."

"De stoelen zijn van ecologisch gekweekt en gedroogd hout, het design werd geprint op duurzaam polyester en is bestand tegen weer en wind, de afwerking is ongelooflijk verfijnd. "Het is echt een topproduct geworden. En made in Belgium."

Theuwis: "Ik heb er zelf onmiddellijk 4 in onze tuin gezet en daar heeft iedereen hier al serieus van genoten. Zowel met de ogen open als met de ogen dicht. Als ik er nu op terugkijk, kan ik bijna niet geloven dat we het zo snel hebben klaargespeeld om 30 kunstenaars van dit niveau samen te brengen en nu al de eerste lading van 500 stoelen klaar te hebben staan. Hopelijk denken de mensen er hetzelfde over en wie weet staat na volgende maand de tweede lading klaar om onze vakantie, onze tuinen en natuurlijk ook onze dutjes net dat tikkeltje stijlvoller te maken."

"Ze zijn afwasbaar, voorzien van tal van eco-certificaten en met kleurgarantie van 5 jaar buiten en zelfs 20 jaar binnen. Een stoel kost 150 euro."

De eerste stoelen zijn geproduceerd. Je kan alle ontwerpen ontdekken en bestellen via deze link: https://www.transartlantic.be/shop/


Limburgnieuws

Bekijk alle artikels uit Business