www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

zondag 21 april 2019

Business: Top 500-bedrijven schakelen een versnelling hoger (12 september 2018)

VKW Limburg presenteert vandaag de nieuwe TOP 500 van het Limburgse bedrijfsleven. Hiermee zijn ze toe aan de 33ste editie van dit boekwerk, waarin de meest recente bedrijfsresultaten en contactinformatie van de 500 grootste ondernemingen in Limburg zijn opgenomen.

Met deze allereerste officiële bedrijfsresultaten van 2017 in handen, heeft VKW Limburg het geheel aan een grondige analyse onderworpen om een status op te maken van de gezondheid van de Limburgse economie. Na een ijzersterk 2016 op alle vlakken, ging de groei in 2017 nog een versnelling hoger met een zeer sterke omzet- en tewerkstellingsgroei. Helaas volgde het rendement niet en zien we de marges en rendabiliteitsratio's dalen. De industrie maar vooral de bouwsector kreeg hier een forse dreun. 2017 kende dus wel een mooie groei, maar duidelijk ten koste van de rendabiliteit. Een van de oorzaken hiervan en tevens bezorgdheid nummer een van het Limburgse bedrijfsleven blijft de krapte op de arbeidsmarkt.

Marc Meylaers, voorzitter VKW Limburg: "De Top 500-bedrijven zijn fors gegroeid in 2017. De cijfers wijzen op een sterke groei van de omzet en de tewerkstelling. De Limburgse bedrijven zijn al een aantal jaren flink aan het groeien en in 2017 ging het duidelijk nog een versnelling hoger. Vorig jaar rond hetzelfde tijdstip waren we al aan het aarzelen of 2017 een Grand Cru jaar zou worden, maar we waren voorzichtig en hielden de kurk nog op de fles. Helaas bleek onze aarzeling terecht, want de verdere groei in 2017 kende een duidelijk prijskaartje op het vlak van de rendabiliteit. De grote krapte op de arbeidsmarkt, de stijgende grondstofprijzen en dit in combinatie met lange orderboeken hollen de marges en de winsten uit."

De Top 500-bedrijven in Limburg lieten in 2017 een indrukwekkende groei optekenen. De tewerkstelling is gestegen met liefst 8,71 procent, ofwel ruim tweemaal zo sterk is als in 2016. De bedrijven met meer dan 500 werknemers hebben hier veruit het grootste aandeel in (83 procent). Samen bieden de Top 500-bedrijven werk aan 89.236 mensen. Het globale omzetcijfer groeit met een zeer straffe 10,04 procent, dus nog sterker dan de tewerkstellingsgroei. De Top 500 bedrijven samen realiseerden een omzet van 35,44 miljard euro. In totaal kenden 355 bedrijven een omzetstijging in 2017, wat een stuk meer is dan in 2016 (320 bedrijven).

De omzet- en tewerkstellingsgroei mogen dan wel mooi en straf zijn, de rendabiliteit is dat helaas niet.

Bijna 14 procent van de Top 500-bedrijven hebben in 2017 verlies gemaakt.

Samengevat:
De Top 500-bedrijven groeien zeer sterk qua tewerkstelling en omzet.
Vooral de grootste werkgevers creëren veel extra arbeidsplaatsen.
Helaas vertaalt de groei zich niet overal in een beter rendement. Voor de bouwsector en de industrie is de groei zelfs ten koste van het rendement.
Handel en diensten scoren wel iets beter in 2017 qua rendabiliteit.
De export van de industrie daalt met 3% in de totale omzet.
De krapte op de arbeidsmarkt bouwt zich verder op in alle sectoren en de verhoogde inzet van onderaannemers drukt op de marges en winsten.Foto: Max Van Der Linden, Ruben Lemmens (gedelegeerd bestuurder), Marc Meylaers (voorzitter)


Bekijk alle artikels uit Business