www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

woensdag 16 januari 2019

Business: Laattijdige betaling van facturen kost Limburgs bedrijfsleven 700 miljoen euro (27 december 2017)

Ondanks de heroplevende economie tijdens het afgelopen jaar, ging de betaalhygiëne er bij heel wat overheden, ondernemingen en instellingen op achteruit. Dat blijkt uit een uitvoerig rapport dat UNIZO en Graydon hierover vandaag lanceerden.

"De economische schade die door te late betalingen wordt veroorzaakt is enorm", zegt Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg. "In onze studie tonen we aan dat het betalen van facturen meer dan 30 dagen na vervaldatum ons Limburgs bedrijfsleven in 2016 bijna 700 miljoen euro aan winstderving kostte. In heel België praten we over een kost van bijna 10 miljard euro." En voor het jaar 2017 lopen de kosten nog hoger op aangezien het aandeel niet-betaalde facturen groter wordt.

"De overheden maken in deze analyse een slechte beurt. Maar ook het bedrijfsleven gaat hier allerminst vrijuit", zegt Patrick Buteneers, adjunct-directeur van UNIZO Limburg die de cijfers onder handen nam. "Het is opmerkelijk dat de afnemende betaalhygiëne zich net zo uitgesproken manifesteert in een periode van economische heropleving en toegenomen ondernemersvertrouwen. Waarin correct betalen normaal gesproken veel minder moeilijk zou moeten gaan dan in crisisperiodes. Maar we zien net het tegenovergestelde: bedrijven lijken lakser om te gaan met hun debiteuren. Een gezonde betaalhygiëne vormt een cruciaal fundament van een gezonde economie. Iedereen moet hierin zijn verantwoordelijkheid nemen, met de overheden in een voorbeeldrol. Maar we hameren er bij onze ondernemers tegelijk op om hun debiteuren strikt te blijven opvolgen en de aandacht zeker niet te laten verslappen. Zelfs niet in een comfortabele(re) liquiditeitspositie door de verbeterde economische conjunctuur."

Bekijk alle artikels uit Business