Nieuws uit Limburg

dinsdag 13 november 2018

Business: Olmense Zoo opent deuren op 18 november (10 november 2017)

Vandaag vernamen de bestuurders van de nieuwe VZW Olmense Zoo dat hun aanvraag voor het verkrijgen van een nieuwe licentie voor het uitbaten van de bekende dierentuin in Balen is goedgekeurd. Deze week wordt nog hard gewerkt om de opening voor te bereiden, de opening voor het publiek is voorzien op zaterdag 18 november.

Charles Verheyen, onder wiens leiding de zoo tijdens de voorbije decennia is gegroeid tot wat ze nu is, laat de teugels in handen van een nieuwe generatie. Tijdens de voorbije weken werd een nieuwe vennootschap opgericht onder de vorm van een VZW, die wordt geleid door zijn kinderen Els en Wim Verheyen en door Koen Van Rompaey, voormalige voorzitter van de vzw Vrienden van de Olmense Zoo.

Vorige maand raakte de Olmense Zoo in onmin met het Ministerie voor dierenwelzijn naar aanleiding van een aantal PV's met verbeterpunten die onvoldoende en onvoldoende snel werden ingevuld. Daarop werd de vergunning van de Zoo ingetrokken. "Sindsdien hebben we hard gewerkt", zegt Wim Verheyen.

"We kregen een nieuwe rechtsvorm. Onze mensen werkten keihard aan de vele opmerkingen uit de PV's en we kregen daarna een nieuwe inspectie. Dat leverde een goed rapport. Toch zien we dat slechts als een eerste stap. Tijdens de komende maanden en jaren herbekijken we grondig onze dierencollectie. Die zal worden ingevuld door een zorgvuldig kweekprogramma. Ongeplande zwangerschappen zullen voor de meeste diersoorten niet meer mogelijk zijn. Met andere woorden: we mikken op een gezond evenwicht tussen de beschikbare infrastructuur en een aantrekkelijk aanbod van dieren, mits garanties voor een prima verzorging."

"Vooral achter de schermen wordt vernieuwing gebracht. Er komt een adviesraad die ons zal ondersteunen voor diverse disciplines waaronder dierenzorg en dierenwelzijn. We verkennen de strenge voorwaarden voor lidmaatschap bij EAZA, de overkoepelende verenigingen die het beleid van Europese dierentuinen helpt uitstippelen."

"De voorbije maand bracht voor alle 36 medewerkers van onze dierentuin veel emotie en het vergde keiharde inspanningen om dit allemaal rond te krijgen. Ik wil iedereen en hun familie danken voor het mooie resultaat dat we behaalden met het verkrijgen van deze nieuwe vergunning. We zien dit als een belangrijk teken van vertrouwen in onze nieuwe aanpak. Tegelijk wordt het een startpunt om onze bezoekers te verwelkomen in een modeldierentuin."

Bekijk alle artikels uit Business