zaterdag 21 juli 2018

Business: Limburgse groeibedrijven willen aantal werknemers meer dan verdubbelen tegen 2020 (12 september 2017)

Hogeschool UCLL en LSU, Limburg Startup, onderzochten, naar aanleiding van de INNO-TECH Jobspot op 12 september op Corda Campus, de toekomstperspectieven bij innovatieve groeibedrijven die gevestigd zijn in een incubator of op een campus. Hieruit blijkt dat Limburgse start- en scale-ups de komende drie jaar hun aantal werknemers plannen te verdubbelen. Waar het aantal gemiddelde werknemers vandaag op 5 staat, verwacht men zich binnen drie jaar aan een gemiddelde van 12.

Deze toekomstige werknemers moeten niet alleen het vak goed beheersen, maar ook over de nodige soft skills bezitten. Opmerkelijk is dat in een tech-omgeving 65% van de bedrijven bij het aanwerven meer belang hecht aan sociale, strategische en communicatieve vaardigheden, dan aan ervaring of kennis van het vak.

Bij 86% van de start- en scale-ups zit de groei in uitbreiding van de bestaande activiteiten en niet in overnames of fusies. Op de vraag of er beperkingen zijn in hun groeitraject, antwoordt één op drie bedrijven dat dit niet het geval is. Wel opmerkelijk: bijna de helft van de ondernemers heeft kopzorgen over het gebrek aan kapitaal en aan nieuwe talenten. Dat de war for talent volop woedt merken ook de bedrijven in de incubatoren en op de campussen. Acties die opgezet worden om de juiste kandidaat te vinden, situeren zich vooral in het online en offline bekend maken van de vacatures (77%). 41% zet zichzelf te kijk op jobbeurzen en slechts 35% gebruikt de VDAB als platform om werknemers aan te trekken.

Marc Vandewalle, algemeen directeur, hogeschool UCLL: "De tijd dat het juiste diploma of goede kwalificaties voldoende waren om meteen aan de slag te kunnen, is voorbij. Werkgevers verwachten multi-inzetbaarheid van nieuwe, jonge werknemers. De ontwikkeling van de soft skills start in het onderwijs; hun groeiende belang weerspiegelt zich nu al in het curriculum van onze hogeschool. In aansluiting bij de Moving Minds filosofie van UCLL werken studenten in gemengde teams aan praktijkcases waarin soft skills getraind worden. Een voorbeeld is het project Techniek in de Zorg, waar multidisciplinaire studententeams in ‘living labs’ met bedrijven, zorgactoren en zorgvragers aan technologische zorginnovaties voor concrete zorgproblemen werken."

Bekijk alle artikels uit Business