info@limburgnieuws.be

donderdag 2 april 2020

Bree: Te koop: Kerk en pastorij (31 oktober 2019)

De voormalige parochiekerk van het Breese gehucht 't Hasselt wordt te koop aangeboden, samen met de aanpalende Pastorij. Gemeenteraad en Bisdom keurden deze aanpak goed in het Brees Kerkenbeleidsplan. Er bestaan tal van knappe voorbeelden waarbij bouwkundig erfgoed wordt ingezet om in te spelen op nieuwe maatschappelijke verwachtingen en noden. Het is nu wachten op de geschikte kandidaat die de voormalige Sint-Lutgardiskerk een actuele invulling geeft.

"Dit is de eerste kerk van Bree die een herbestemming krijgt. Uiteraard is dat een uniek project voor wie daar interesse voor heeft", zegt algemeen directeur Stefan Goclon. "De voormalige pastorij en de kerk zijn landelijk gelegen, aanpalend aan het fietsroutenetwerk. Een invulling specifiek in de toeristische- of horecasfeer bijvoorbeeld, lijkt ons daarom een mooie opportuniteit. We zijn bijzonder benieuwd naar welk creatief initiatief hieraan gekoppeld kan worden."

Eender welke invulling kerk en pastorij zullen krijgen, de maatschappelijke relevantie van deze site wordt enorm opgewaardeerd. Samen met de voormalige school tegenover de kerk vormen ze het publieke centrum van ┬ĺt Hasselt. Het is de bedoeling van het stadsbestuur om op termijn ook deze oude schoolgebouwen als infrastructuur voor het verenigingsleven in 't Hasselt verder te verfraaien.

De Sint-Lutgardiskerk aan de 't Hasseltkiezel werd gebouwd in 1933 naar ontwerp van architect K. Gessler. Het gebouw is niet beschermd als monument, maar wel vastgesteld als bouwkundig erfgoed. Er is geen kerkhof of begraafplaats op deze site. De combinatie met de pastorij waar de kerk destijds rechtstreeks tegen gebouwd is, zorgt voor bijzondere architecturale mogelijkheden. De ruimtes in de toren en het oksaal geven het gebouw een specifiek karakter.

Verder wordt het gebouw gekenmerkt door de zaalkerk onder het zadeldak, de vierkante toren links van de voorgevel, een koor met vijflicht en een rechthoekig, uitspringend portaal met rondboogdeur in een geprofileerde omlijsting. (agentschap onroerend erfgoed).

Geïnteresseerde kopers kunnen contact opnemen met Stefan Goclon 089 84 85 12 of via mail. Kandidaat-kopers dienen rekening te houden met de bestemmingsvoorschriften van het GRUP Het Gehucht 't Hasselt.

Bekijk alle artikels uit Bree