zaterdag 22 september 2018

Borgloon: Meer dan 1,67 miljoen euro voor restauratie Sint-Odulfuskerk in Borgloon (21 december 2016)

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 1.670.900 euro toe voor het uitvoeren van restauratiewerken aan de Sint-Odulfuskerk in Borgloon. De Sint-Odulfuskerk dateert uit de twaalfde eeuw en is sinds 1935 beschermd. In 1995 zijn ook de zijbeuken, de sacristie en de kloostergang van de parochiekerk beschermd en in 2001 volgde de bescherming van de volledige kerk als monument.
De onroerenderfgoedpremie dient om bouwkundige werken uit voeren. Zo wordt een nieuwe verwarmingsinstallatie geplaatst, de muurschilderingen gerestaureerd, het interieur geschilderd en zowel het onroerende en roerende patrimonium gerestaureerd.

In een tweede fase krijgt ook het orgel van de kerk een restauratiebeurt. Na de restauratie zal de kerk in gebruik blijven voor erediensten. Daarnaast heeft de kerk ook een museale functie.

De kerk herbergt tal van merkwaardige kunstschatten, waaronder muurschilderingen uit de eerste helft van de vijftiende eeuw op de pijlers van de triomfboog. Op deze muurschilderingen zijn de Heilige Petrus met sleutel en omgekeerd kruis en de Heilige Paulus afgebeeld. De schilderingen zijn pas tijdens de restauratie in 1903 ontdekt.

Bekijk alle artikels uit Borgloon