www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

vrijdag 22 maart 2019

Bilzen: Bilzen voert als eerste nieuwe geluidsnorm in voor evenementen (28 november 2017)

Wie Bilzen zegt, denkt ook vaak aan een rijk aanbod aan evenementen voor alle leeftijden. Daarbij staan beleving en kwaliteit voorop. De stad voert daarom een nieuwe geluidsnorm in die de overlast voor de omgeving drastisch moet beperken. Bilzen is daarmee de eerste Limburgse gemeente waar de nieuwe geluidsnorm in werking treedt.

Schepen Veerle Schoenmaekers: "Wie op stap gaat, moet maximaal kunnen genieten van de muziek. De omgeving moet echter niet geconfronteerd worden met ongewilde feestgeluiden. Het gebruik van elektronisch versterkte muziek op events wordt bepaald door het Vlaams Reglement betreffende de Milieuvergunning (VLAREM). De huidige geluidscategorieën focussen enkel op de dB(A)-norm. Die is in eerste instantie afgestemd op het vermijden van gehoorschade. Jammer genoeg houdt het VLAREM geen rekening met de dB(C)-norm die de bastonen onder controle moet houden. Daar brengt Bilzen nu verandering in. Het invoeren van de dB(C)-norm maakt het mogelijk om de lage bastonen beter af te stellen en ervoor te zorgen dat ze minder ver dragen."

Schepen Griet Mebis verduidelijkt: "Momenteel zijn er drie geluidscategorieën: tot 85 dB(A), tussen 85 en 95 dB(A) en van 95 tot 100 dB(A). Hoe hoger de categorie, hoe meer maatregelen de organisator dient te nemen, zoals het geluidsniveau visueel aangeven en/of oordopjes uitdelen. Verenigingen en organisatoren vragen vaak meteen de hoogste categorie aan, terwijl categorie twee volstaat voor kleinere evenementen. Liveconcerten met minder dan duizend bezoekers komen niet in aanmerking voor categorie drie. Wat de overlast voor de omgeving en een optimale geluidsbeleving betreft, creëren we vanaf nu een tussencategorie tot 98 dB(A) voor optredens tot duizend personen. De stad ondersteunt organisatoren van evenementen op verschillende manieren om het de bezoekers zo goed mogelijk naar hun zin te maken. De nieuwe maatregel is ook interessant voor organisatoren aangezien het inperken van eventuele geluidsoverlast bijdraagt aan het slagen van een evenement."

Burgemeester Frieda Brepoels: "Gerenommeerd geluidstechnicus Peter Claes wees ons op het belang van geluidsstudies. Die bepalen de beste opstelling van de geluidsinstallatie én de geluidsmeter en spelen zo een cruciale rol in het beperken van eventuele overlast en klachten. Bovendien draagt een geluidsplan bij tot de beste geluidsbeleving van het publiek. Vandaar het plan om ook in Bilzen geluidsstudies te doen voor o.a. de ontmoetingscentra Sint-Amandus in Kleine-Spouwen en Hartenberg in Eigenbilzen en het toekomstige jeugdcentrum aan De Kimpel. Daarnaast komen er gelijkaardige studies voor tentfuiven en openluchtevenementen. De uitgewerkte scenario's kunnen dienen als richtlijn voor de organisatie en de betrokken geluidsfirma. De geluidsstudies zullen in februari 2018 worden uitgevoerd en vervolgens in concrete plannen gegoten. De stad gaat op deze manier een stap verder om eventuele geluidsoverlast in te perken. Zo hoeft niemand een toontje lager te zingen."


Bekijk alle artikels uit Bilzen