www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

vrijdag 18 januari 2019

Bilzen: Stadsbier Heer van Biesen krijgt er een broertje bij (25 november 2017)

De jonkheer komt weer thuis. Met die woorden kondigde vzw De 13 Heeren de geboorte van het nieuwe stadsbier aan. Precies vier jaar na de lancering van Heer van Biesen pakken de 13 vrienden uit Bilzen uit met een tweede brouwsel. Heer van Biesen Hoogstam wordt officieel voorgesteld aan het grote publiek tijdens de jaarlijkse boerproeverij Hop Hop Hoera op zaterdag 9 en zondag 10 december.

De 13 Heeren hebben alle reden tot hoerastemming. Het officiële stadsbier Heer van Biesen krijgt er een broertje bij: Heer van Biesen Hoogstam.

"En net als bij de klassieke Heer van Biesen pakken we uit met een primeur voor de bierwereld", zegt ondervoorzitter David Liebens trots. "In 2013 waren we de eerste die een bier op de Belgische markt brachten dat voor 100% met Brettanomycesgist werd gebrouwen. Een gistsoort die ook bij Orval wordt gebruikt maar daar enkel op het einde van het brouwproces. De gisten van de Hoogstam-variant werden geïsoleerd uit de authentieke en biologisch beheerde hoogstamboomgaarden van Alden Biesen en door onze brouwer omgezet tot een blond bier dat met zijn aroma en afdronk de zintuigen stevig op de proef stelt. Dat brouwproces is ongezien. Heer van Biesen Hoogstam is daarom een zonderling in zijn soort. Net als Armand Roelants du Vivier die met zijn silhouet opnieuw op het flesje prijkt."

De twee Heer van Biesen-bieren worden gebrouwen door De Proefbrouwerij in Lochristi.

Aan iedere liefhebber om het nieuwe stadsbier te komen proeven tijdens het bierproeffestival Hop Hop Hoera op zaterdag 9 en zondag 10 december op de Markt van Bilzen. De organisatie koos dit jaar niet voor kwantiteit maar ging ook resoluut voor kwaliteit. De ruim 40 bieren op de kaart komen voornamelijk van ambachtelijke en kleinschalige brouwerijen verspreid over heel het land."

Het meest gemoedelijke evenement van het jaar is intussen al aan zijn vierde editie toe. David Liebens: "We willen het evenement elk jaar verder uitbouwen. De focus ligt ook nu weer op gezelligheid en ontmoeting. Mensen in een ongedwongen sfeer laten proeven van verschillende biersoorten en tegelijk ook gewoon bijkletsen met vrienden en familie. Net daarom zijn we afgestapt van livemuziek."


Bekijk alle artikels uit Bilzen