Nieuws uit Limburg

dinsdag 13 november 2018

Bilzen: Kinderen ontdekken hoogstamboomgaard (11 oktober 2017)

Haspengouw wordt landschappelijk gekarakteriseerd door de aanwezigheid van hoogstamboomgaarden. Die worden gewaardeerd om hun landschappelijke, cultuurhistorische en ecologische waarde en vormen een belangrijke toeristische troef voor de regio.

"Alden Biesen, één van de grootste kasteeldomeinen in de Euregio, is ook dé hoogstamboomgaard van Vlaanderen. Het landschap rond de voormalige landcommanderij is één van de weinige plaatsen in Vlaanderen waar het typische hoogstamboomgaardenlandschap intact is gebleven. Meer dan 40 hectare hoogstamfruitboomgaarden, biologisch beheerd (dus zonder pesticiden), dragen eind september volop hun vruchten", zegt Guy Tilkin, directeur van de Landcommanderij Alden Biesen.

Alden Biesen is ook de ideale locatie om schoolkinderen uit de buurt te laten ontdekken en beleven wat een hoogstamboomgaard te bieden heeft. Daarom organiseert men de fruit-doe-dagen Bilzen, de boom in van woensdag 11 tot en met vrijdag 13 oktober 2017.

"Woensdag, donderdag en vrijdag ontdekken schoolkinderen uit Riemst, Bilzen, en Tongeren uit het vierde leerjaar de hoogstamboomgaard. De kinderen genieten van een leerrijk programma met allerlei leuke hoogstamactiviteiten. Nadat ze in de boomgaard hun eigen appels zijn gaan schudden en rapen, ontdekken ze hoe je van deze appels heerlijk appelsap kan maken. De Sapmobiel van de Nationale Boomgaardenstichting tovert hun appels om tot puur natuur appelsap", aldus Ludwig Vandenhove, gedeputeerde van leefmilieu en voorzitter van het Regionaal Landschap.

Daarnaast knutselen de kinderen onder begeleiding van het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren hotels voor insecten en nestkastjes voor koolmezen in elkaar.

Tot slot gaan de leerlingen op zoektocht door de boomgaard. Tijdens deze zoektocht ontdekken ze het belang van seizoens- en streekeigen fruit met de appel als hoofdthema.

"Tijdens deze fruitdoedagen kunnen zo’n 600 Haspengouwse schoolkinderen actief in de buitenlucht genieten van de hoogstamboomgaarden. Dankzij de financiële bijdrage van de gemeente Riemst en de steden Bilzen en Tongeren, kunnen we deze activiteit gratis aanbieden aan de ingeschreven scholen", besluit Frieda Brepoels, burgemeester van de Stad Bilzen.

Bekijk alle artikels uit Bilzen