Nieuws uit Limburg Limburgnieuws.be

dinsdag 18 december 2018

Bilzen: Bilzerse bib is de beste van Vlaanderen en Brussel (14 september 2017)

De stedelijke bib De Kimpel is op het VVBAD-congres in Oostende uitgeroepen tot Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel. Collega-bibliothecarissen nomineerden de Bilzerse bib als Limburgse kandidaat voor de shortlist. In de finale met 5 andere bibliotheken kwam Bilzen als primus uit de bus.

Bibliothecaris Jannie Nijssen: "Dat de bibliotheek van Bilzen werd aangeduid als meest geschikte kandidaat om Limburg te vertegenwoordigen was al een bekroning op zich. Dat we ons nu ook de beste van Vlaanderen en Brussel mogen noemen is de allerzoetste kers op de taart. Dit is de beste motivatie om onze goede werking te bestendigen in de toekomst."

Mystery guests brachten anonieme bezoeken aan de zes finalisten om hen te beoordelen op service en klantgerichtheid, diensten en producten en gebouw en inrichting. Extra aandacht was er voor de werking en lokale verankering van de betrokken bibliotheken.

Schepen van bibliotheek Veerle Schoenmaekers: "In dat opzicht hebben we zeker en vast punten gescoord met de vijf typisch Bilzerse themahoeken verspreid over de bib. Voorts viel ook onze samenwerking met sociale, culturele en educatieve partners in de smaak bij de jury."

Burgemeester Frieda Brepoels is supertrots: "De jury beschrijft onze bib als een inspirerende plek door de creatieve en thematische inrichting. Het viel haar op dat alle ruimtes verschillend zijn van elkaar maar in totaliteit toch een eenheid uitstralen. Ook de fysieke bereikbaarheid door de centralisatie van alle vrijetijdsdiensten wordt ervaren als een absolute plus. En zowaar nog leuker om te horen: de bib springt om met lokale kansen, laat iedereen zijn talenten ontwikkelen en een podium vinden. Je zou voor minder trots zijn als je hoort dat elke doelstelling die we met deze bib bij aanvang voor ogen hadden ook daadwerkelijk gerealiseerd werd."

Jannie Nijssen: "Vaktijdschrift Bibliotheekblad en koepelorganisatie VVBAD willen met deze wedstrijd in de eerste plaats de openbare bibliotheken in dit landsgedeelte in de schijnwerper zetten. De winnaar werd niet enkel bepaald door de vakjury maar ook door het publiek. De lokale campagne die we opgezet hebben om mensen voor ons te laten stemmen heeft haar effect duidelijk niet gemist. Onze bibliotheek nam samen met tientallen enthousiaste stadsgenoten en lokale verenigingen een speciale clip op, die de kijker meevoert doorheen het gebouw. Het werd een intrigerende ontdekkingstocht boordevol onverwachte gebeurtenissen."


Bekijk alle artikels uit Bilzen