zaterdag 22 september 2018

Bilzen: Eerste editie Tureluurs meteen raak: 8.500 bezoekers (14 augustus 2017)

Zondag was Bilzen volledig van de kinderen. Liefst 8.500 bezoekers zakten af naar het stadscentrum en genoten er van een geslaagde mix van avontuur, theater, muziek en creatieve workshops. Decor voor al dat jong geweld was het centrum van de stad met de Markt als kloppend hart. Maar ook op de andere stadspleinen en groene zones waren kinderen baas. Ouders en grootouders stapten gretig mee in de leefwereld van hun jonge spruiten en zorgden zo mee voor het volbrengen van de missie van Tureluurs: samen met de ganse familie een onvergetelijke dag beleven in Bilzen, (minstens) voor één dag het prettigste oord.

Ook burgemeester Frieda Brepoels blikt terug op een geslaagde eerste editie: "Het is duidelijk dat veel mensen op een dergelijk evenement zaten te wachten. Eigen inwoners maar ook mensen van buiten Bilzen. Ik sprak met mensen uit Bocholt, Kasterlee en Gent. Met Tureluurs vulden we duidelijk een leemte in op de evenementenkalender. Het is een écht festival voor kinderen met de nadruk op kwaliteit en authenticiteit. Er is ruimte voor avontuur, muziek, (straat)theater en creativiteit. Met een breed aanbod wilden we alle kinderen aanspreken: zij die houden van avontuur en actie, maar ook zij die houden van toneel, schrijven, dansen, tekenen of zingen. Ieder kind tussen 3 en 12 jaar vond hier zijn gading. De monstertjes in het logo van Tureluurs staan daar trouwens symbool voor. Ze hebben allemaal een eigen karaktertrek en/of talent waardoor de kinderen zich straks kunnen vereenzelvigen met één van hen. Dat werkte wonderwel."

Is hiermee een nieuwe traditie geboren?

Schepen van citymarketing Bruno Steegen: "Bilzen is altijd een voorloper geweest op het vlak van evenementen. Dat tonen we ook nu weer. We hebben een keuze durven maken. En met succes. In dit geval een keuze voor het gezin. Tureluurs heeft enorm veel potentieel voor de toekomst. Zoals steeds zullen we ook nu grondig evalueren maar dat we dit moeten vasthouden en verder uitbouwen is nu al duidelijk."


Bekijk alle artikels uit Bilzen